Vesti iz zemlje

18.02.2016. 15:28

Politika

Autor: Nova Ekonomija

Kad penzije kasne penzioneri gube, a država profitira

Penzioneri, koji primaju penziju preko tekućeg računa, žalili su se ovih dana našoj redakciji da su im uplate novca u januaru kasnile zbog čega nisu mogli da iskoriste pravo na popust od pet odsto prilikom plaćanja računa za struju ili Infostan. Na ovaj popust imaju pravo, recimo, ukoliko račun za struju plate do 25. u mesecu.

Neki muku muče i zbog rata za kredit koje im baš dospevaju 10. ili 25. u mesecu, pa ako penzija zakasni koji dan moraju bankama da objašnjavaju da do zakašnjenja ne dolazi zbog njihovog nemara.

Upravo je to bio razlog da se našoj redakciji pismom obrati i Stanislav Milović iz Beograda, koji tvrdi da su penzioneri zbog svega ovoga na gubitku. Doduše, kaže, malom, ali je zato kaže, EPS na velikom dobitku.

Njegova računica pokazuje da ukoliko minimalni račun za struju, bez potrošnje, iznosi 550 dinara potencijalni popust od 28 dinara pomnožen s recimo 100.000 brojila uvećava dobit od 2,8 miliona dinara ovom javnom preduzeću. A kada se to tek pomnoži s tri miliona brojila jasno je ko je ovde na dobitku, kaže ovaj čitalac.

Drugo, još veća šteta po njemu je za one penzionere koji imaju kredit, a kojima se zbog kašnjenja isplate penzija dešava da im banka blokira račun. To i ne čudi, kaže ovaj penzioner, kada su penzionerski računi često prazni od uplate do uplate, odnosno od 10. do 25. u mesecu.

Voleo bi, kaže Milović, da zna penzionera koji može da ostavi na računu dovoljno para između dve uplate penzija i da ne misli da li će pare leći 25. ili neki dan kasnije.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, kažu, da od 2004. godine penzioneri iz kategorije zaposlenih primaju penziju iz dva dela, za prethodni mesec, tako što im je isplata prvog dela 10, a drugog dela 25. u mesecu. Od ovog pravila se odstupa samo kada ti datumi padaju u nedelju ili ponedeljak. Upravo to se dogodilo s januarskom penzijom.

Ukoliko je datum isplate u nedelju, doznaka se pomera za dan ranije, u subotu. Ako je u pitanju ponedeljak, penzije se isplaćuju u utorak. Dakle, dan kasnije. Upravo je to bio razlog zbog kog se ovaj penzioner žalio „Politici”, jer je u januaru 25. pao u ponedeljak.

U penzijskom fondu kažu da je razlog takvih minimalnih kašnjenja tehničke prirode. Odnosno Fond ne može vikendom da prebacuje novac sa svog na račune banaka.

„U ovoj godini pomeranje isplate na utorak, mimo uobičajene dinamike, imali smo u januaru, a ista situacija biće u aprilu i junu”.

U Fondu naglašavaju da se to odnosi samo na uplate na tekuće račune u bankama, a ne na isplate preko šaltera područnih pošta i na kućne adrese.

Penzionerima je dobro poznata dinamika isplate penzija i trebalo bi da nova zaduženja i obaveze usklađuju i planiraju s kreditorima prema tim datumima, zaključuju u PIO fondu.

Isplata penzija 10. i 25. u mesecu na tekući račun može da zakasni samo ukoliko doznaka pada u ponedeljak pa se pomera za dan, kažu u Fondu PIO

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.