Vesti iz zemlje

28.02.2014. 13:04

Agencije, B92

Autor: Nova Ekonomija

Kada će javnost biti upoznata sa ugovorom Er Srbija-Etihad?

Poverenik za informacije od javnog značaja poništio je odluku Er Srbije da ugovor sa Etihadom predstavlja tajnu i vratio predmet na novo odlučivanje.

Kako je objavljeno u rešenju Poverenika, objavljenoj na Fejsbuk stranici organizacije Transparentnost Srbija, poverenik je poništio rešenje kojim je Er Srbija uskratila pristup informacijama koje se odnose na poslovnu saradnju između tog preduzeća i Etihada i vlasničku transformaciju bivšeg Jata i naložio da se predmet vrati na ponovni postupak u Er Srbiju.

Poverenik je postupao po žalbi organizacije Transparentnost Srbija.

U rešenju Poverenika se, između ostalog, navodi da je Air Serbia navela formalne razloge za uskraćivanje pristupa, ali da nije obrazložila materijalne razloge koji takođe moraju postojati, i da se razlozi za uskrađivanje pristupa informacijama ne mogu zasnivati samo na pretpostavci o mogućem ponašanju druge ugovorne strane. 

Konstatuje se da Er Srbija nije, pre nego što je odbila u celosti zahtev za pristup informacijama, razmatrala mogućnost delimičnog pristupa. 

Istaknuto je i da „nema mesta pozivanju prvostepenog organa na odredbe o prekršajnoj i krivičnoj odgovornosti u slučaju odavanja poslovne tajne, za situaciju kada organ javne vlasti to čini u skladu i na osnovu zakona, a ne neovlašćeno“. 

„Zbog svega toga je predmet vraćen Er Srbija na ponovni postupak,“ objavila je Transparentnost. 

U toj organizaciji podsećaju da su istu žalbu uputili i Vladi Srbiji, ali da ona nije postupala po njoj.

Šabić: Tajnost mora biti opravdana ili je nema
Poverenik za informacije od javnog značaja je izjavio da je po drugi put zatražio od Er Srbije da javnosti pruži informacije o detaljima ugovora kojim je formirana ta kompanija, ukoliko ne postoji neka konkretna opasnost koja bi nastupila objavljivanjem tog dokumenta.

Šabić je rekao da je kompanija Er Srbija jedan takav zahtev već odbila na način koji je predviđen zakonom. 

„Međutim, to što se neko pozove na razlog koji stoji u zakonu, ne može da automatski imati za posledicu ograničavanja prava javnosti i medija. Samo to što je neko predvideo da je dokument tajan nije dovoljno da se uskrati pravo javnosti. Pored formalnog je potreban i suštinski argument, a to je da onaj ko se poziva na tajnost objasni koje bi to konkretne štete prouzrokovalo objavljivanje informacije“, objasnio je Šabić. 

Nakon tog odbijanja, on je, kako je rekao, pre nekoliko dana ponovo zatražio od Er Srbije da preispita zahtev koji je podnela nevladina organizacija Transparentnost Srbija. 

Šabić je rekao da će posle sledećeg izjašnjenja Er Srbije, u zavisnosti od sadržaja te odluke, odlučiti da li će posegnuti za daljim koracima koje mu zakon dozvoljava. 

„Ako još jednom bude odbijen zahtev i nađem da za to nema osnova i obrazloženja, doneo bih odluku koja bi bila u prilog prava javnosti da zna“, rekao je Šabić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.