Vesti iz zemlje

27.01.2022. 14:38

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Kada će u Srbiji zaživeti „Garancije za mlade“?

Srbija planira da u prvoj polovini 2024. počne sa uvođenjem "Garancije za mlade" u više regiona u zemlji, a izrada i usvajanje plana za sprovođenje ovog programa trebalo bi da bude relizovani u prvih šest meseci ove godine. ...

Pixabay

Srbija planira da u prvoj polovini 2024. počne sa uvođenjem „Garancije za mlade“ u više regiona u zemlji, a izrada i usvajanje plana za sprovođenje ovog programa trebalo bi da bude relizovani u prvih šest meseci ove godine. 

Garancija za mlade, koja se sprovodi u državama Evropske unije, podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u periodu od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, završetka formalnog obrazovanja. 

Povećanje zaposlenosti, posebno mladih, i usklađivanje kvalifikacija sa potrebama tržišta rada identifikovan je kao jedan je od tri ključna izazova za konkurentnost, inkluzivni rast i povezane strukturne reforme u Programu ekonomskih reformi za period od 2022 do 2024. 

Postepeno uvođenje programa Garancija za mlade u regionima Srbije planirano je u prvoj polovini 2024. godine, piše u prikazu planiranih aktivnosti. 

U prvoj polovini 2022, u planu je izrada i usvajanje Plana implementacije garancije za šta će biti uspostavljena i  multiresorna grupa na visokom nivou i ekspertska grupa na operativnom nivou.

Evropska komisija je u oktobru 2020. godine usvojila sveobuhvatan Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji je definisao deset investicionih prioriteta, među kojima se prepoznaje i Garancija za mlade.

Srbija je prihvatila  da će raditi na postepenom uvođenju Garancije, opredeliti potrebne ljudske resurse i finansijska sredstva i izraditi plan implementacije.

Pandemija odložila osamostaljivanje mladih u Srbiji

Dodatne poreske olakšice za novozaposlene 

U Programu ekonomskih reformi piše i da će kao dodatna podrška privredi prilikom zapošljavanja mladih, od marta 2022. godine biti dostupna poreska olakšica kroz koju se poslodavac, koji zasnije radni odnos sa novozaposlenim licem, oslobađa obaveze plaćanja 70 odsto poreza i 100 odsto doprinosa na zaradu novozaposlenog lica, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2024.

Novozaposlenim licem smatra se lice koje u periodu od 1. januara 2019. godine do 28. februara 2022. godine nije bilo zaposleno i koje ostvaruje mesečnu bruto zaradu veću od 76.500 dinara.

U 2022. godini je za realizaciju planiranih mera aktivne politike zapošljavanja obezbeđeno 50 miliona evra (6 milijardi dinara) što je povećanje u odnosu na 2021. godinu (5,2 milijarde dinara ili 43,3 miliona evra).

Šta sprečava mlade da se osamostale? (VIDEO)

Više od jedne petine nezaposlenih u Srbiji su mladi starosti 15 do 30 godina. Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, broj mladih koji su bili nezaposleni u aprilu 2021. godine iznosio je 115.533, što predstavlja oko 21 posto ukupnog broja nezaposlenih u zemlji.

Udeo mladih u radnoj snazi u Srbiji je veoma nizak u prema evropskim standardima. Broj mladih koji pripadaju NEET kategoriji (mladi koji nisu zaposleni niti su u procesu obrazovanja ili obuke) iznosio je 18,9 procenata u 2019. i smanjen je za 5,6 procentnih poena u poređenju sa 2015. godinom, pokazuje Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021- 2026. koju je objavila Nacionalna služba za zapošljavanje. 

Prelazak iz sistema školovanja na prvi stabilan posao u Srbiji traje veoma dugo vremena, skoro dve godine. To je mnogo duže od 5,6 meseci koliko je mladom čoveku ili ženi potrebno da pronađe svoj prvi posao po završetku školovanja u EU.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.