Vesti iz zemlje

22.08.2014. 12:52

Tanjug, Blic

Autor: Nova Ekonomija

Kako će biti smanjene plate i penzije?

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je da će u narednim nedeljama intenzivno pripremati sve mere koje bi dovele do održivog deficita i duga.
„Ne odustajemo od četiri stuba reformi javnih finansija čiji će efekti biti vidljivi tokom naredne godine – kontrole budžetskih rashoda, borbe sa sivom ekonomijom, boljom naplatom poreza i ozbiljnijom uštedom u javnim preduzećima“, istakao je Vujović za današnji “Blic“
Vujović je objasnio da se kreće sa rezanjem troškova, a paralelno se pripremaju mere za povećanje prihoda. 
“Cilj je da se napravi precizan plan koji će se ostvariti u naredne tri godine, a do tada bismo deficit smanjili na dva do 2,3 odsto domaćeg proizvoda“, dodao je Vujović. 
Ministar nije želeo da komentariše različite ideje koje se odnose na način na koji će se smanjivati rashodi budžeta. 
„Uzećemo u obzir sve predloge“, rekao je Vujović. 
Blic saznaje u Vladi Srbije da se pojavilo više ideja na koji način je moguće smanjivati troškove. 
Kada je u pitanju ono što zanima preko dva miliona zaposlenih u javnom sektoru i penzionera – kada će i za koliko biti smanjena njihova primanja, u opciji su različiti modeli – od onog da se plate i penzije smanje za 10 odsto iznad neoporezivog dela zarade, preko onoga da se smanjenje uvede za plate i penzije preko aktuelnog minimalca, do toga da se penzije manje od prosečnih uopšte ne umanjuju. 
Ekonomisti kažu da bi deficit bio manji, samo, ako se smanjenje plata i penzija odnosi na sve u optimalom iznosu od 10 – 15 odsto, dok se iz Vlade može čuti da procenat umanjenja ne mora da bude isti za sve. 
Juče je, kako saznaje Blic, održan prvi koordinacioni sastanak o tome kod premijera Aleksandra Vučića. 
Rebalas i prateće izmene zakona Vlada će raditi do sredine septembra. Pre njihovog donošenja o svim predlozima biće razgovarano i sa predstavnicima MMF čiji se misija očekuje u septembru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ovaj ministar Krkobabić nije ni da čuva ovce, a njemu država omogučila da razvija zadrugarstvo u zemlji. Jadne su te zadruge što će ih on razviti. O njemu ne bi se čulo da nisu penzioneri, kojima se nasilno otima deo penzija, a on se čak, bez iole trunke stida, zahvaljuje što su žrtve spašavanja države od bankrota. Takvu podmuklu igru, radi svoga, pred Vučićem, ega istakao svoju odanost državi i svome narodu, na žalost u lažima i prevarama. Bolje mu je da se ne javlja jer je sav poltron-ljigavac. Ovaj ministar za razvoj zadrugarstva gori je od mog berbeka. Мој berbek bar jede, on je u stadu ovaca a on ništa ne radi, kastriran je. To slično rade, na žalost, i naši političari. Rezultati njihovog rada je jalov, kao kod mog berbeka. On bar ne krade, možda koju slamku sena?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.