Srbija

02.04.2024. 17:06

NALED

Autor: Nova Ekonomija

Kako do besplatnog POS terminala i pratećih subvencija?

Foto: Pixabay

Srbija

02.04.2024. 17:06

Do 25.000 prodajnih mesta u Srbiji dobiće besplatnu instalaciju i korišćenje POS terminala za narednih godinu dana, uz sniženu trgovačku naknadu od 0,99 odsto za sva plaćanja Mastercard i Visa platnim karticama. Najvažniji uslov za učešće u „Programu podrške uvođenja elektronskog plaćanja kod preduzetnika, mikro i malih preduzeća i državnih institucija“ jeste da u prethodnih 12 meseci nisu prihvatali bezgotovinsko plaćanje platnim karticama, saopštio je NALED.

Ovaj program lansiran je juče u Novom Sadu kroz „POS karavan“, a sprovodi se u okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“.

Svi zainteresovani trgovci iz Novog Sada i okoline, mogu da se prijave za posetu POS karavana putem kontakt forme na sajtu www.boljinacin.rs kako bi dobili više informacija i podršku na terenu.

Na ovom sajtu mogu direktno i da se prijave za subvenciju ili da to učine u partnerskim bankama – AIK, Banka Intesa, Erste, Halkbanka, NLB Komercijalna, OTP, ProCredit, Raiffeisen i UniCredit.

Dobavljači POS terminala su Payten, Mellon i Unipos.

Za POS program mogu se prijaviti i institucije koje žele da POS terminale postave na svoje šaltere.

„Za trgovce je naročito važno da nemaju nikakve dodatne fiksne troškove niti obaveze – nakon isteka trajanja subvencije mogu da odustanu ili da nastave da koriste POS po uslovima koje su unapred dogovorili s izabranom bankom“, navodi se u saopštenju NALED-a.

U prvih godinu dana trajanja programa, za besplatne POS terminale i subvencionisanu trgovačku naknadu prijavilo se više od 3.000 malih biznisa, među kojima je 700 iz Vojvodine.

Najveće interesovanje za POS program pokazali su trgovci i ugostitelji, a prosečni prometi koje ostvaruju preko POS-a su 100.000 dinara mesečno.

Uz elektronska plaćanja, privrednici mogu da izađu na nova tržišta i ponude proizvode i usluge značajno većem broju klijenata i van njihovog mesta poslovanja putem interneta.

Inicijativa „Bolji način“ je projekat usmeren na stvaranje boljih uslova za razvoj i podsticanje svih vidova bezgotovinskog plaćanja u privatnom i javnom sektoru.

Pokrenuli su je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanije Mastercard i Visa, a sprovodi se pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.