Vesti iz zemlje

01.04.2014. 12:56

B92, Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Kako promeniti operatera fiksne telefonije?

Svi korisnici fiksne tekefonije mogu od danas da promene operatora uz zadržavanje broja, po ceni od 165 dinara bez PDV-a.

Taj iznos plaća se operatoru kod koga se prelazi.

Postoji devet operatora fiksne telefonije, a to su Telekom Srbija, Telenor, SBB, IKOM, Invest Inženjering, Beogrid, Knight Development Support i JET TV.

Od 3. do 21. februara uspešno je obavljeno testiranje komutaciono-signalizacione mreže izmedju Telekoma Srbija i Telenora, SBB-a i Orion telekoma, a do kraja meseca se očekuje završetak testiranja sa ostalim operatorima. 

Pravilnik o prenosivosti broja predviđa da pretplatnik koji je izvršio prenos broja ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od šest meseci, kao i da pretplatnik od operatora primaoca broja ne može da zahteva prenošenje dodatnih usluga koje je imao kod prethodnog operatora. 

Prema Pravilniku o prenosu broja u fiksnoj telefioniji, oko 700.000 korisnika ADSL veze neće moći da uz telefonski broj prenesu i taj internet priključak. 

Od oko tri miliona vlasnika fiksnih telefona u Srbiji, svoj broj ipak neće moći da prenese oko 540.000 korisnika Telekoma Srbije, jer se njihovi brojevi nalaze na zastarelim, analognim centralama. 

S obzirom na broj korisnika, od kojih je oko 2,7 miliona građana, dok ostatak čine firme, razumljivo je da telekomunikacione kompanije žele da „prevedu“ što veći deo njih pod svoje okrilje. Naravno, on će, ukoliko bude nezadovoljan uslugom novog operatora moći da se vrati kod starog, ili da izabere nekog trećeg, ali tek po isteku ugovora koji potpiše. 

Ako je suditi po slobodnom prenosu brojeva u mobilnoj telefoniji, gde je za tri godine svega dva odsto korisnika promenilo operatera, ne bi trebalo očekivati veća iznenađenja ni u fiksnoj. Ipak, niko od zvaničnika, pa ni Republička agencija za elektronske komunikacije, ne želi da se bavi procenama. Čeka se da prenos zaživi, a svi eventualni problemi rešavaće se „u hodu“. 

„Očekujem da uslugu prenosa fiksnog broja telefona kod drugog operatera uglavnom koriste biznis korisnici, dok će kod građana presudnu ulogu odigrati ponuda paketa usluga. To znači da će neko, ko sad koristi TV preko jednog operatera, mobilni preko drugog, fiksni telefon preko trećeg, a internet preko četvrtog operatera, sada moći da objedini sve, ili deo usluga, kod jednog operatera, što bi prvenstveno trebalo da se ogleda kroz povoljniju cenu. Jer, upravo bi niži mesečni trošak mogao da opredeli korisnika da promeni mrežu“, kaže Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija. 

Na pitanje da li to praktično znači da će od prenosa fiksnog broja najveću korist imati upravo operateri koji mogu da objedine sve četiri usluge u jednom paketu, dok će ostali na tržištu biti uskraćeni po tom osnovu, Lazarević kaže: 

Upravo to će te kompanije naterati da ulažu u dalji razvoj mreže i usluga, što je i smisao prave konkurencije.

Podnošenje zahteva za prenos broja operatoru primaocu broja ujedno se smatra i zahtevom za raskid ugovora između pretplatnika i operatora davaoca broja, a ugovor se raskida u trenutku isključenja broja iz prethodne mreže. Operator primalac broja dužan je da plati naknadu u iznosu od 1.000 dinara bez PDV-a operatoru davaocu broja po izvršenom prenosu broja, osim u slučaju kada je zahtev za prenos broja pridružen zahtevu za potpuni raščlanjeni pristup lokalnoj petlji i kada ova naknada iznosi 500 dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Molio bih se da je sa moje druge strane Tomislav Nikolić. Ipak neko mora da zbije šale dok slobodno letimo sa špicem na dole što bi rekao Oliver Antić. I zamolio bih kapetana da isključi radio, ne mogu više da slušam kako tamo neki Nebojša iz Beograda zove i naručuje pesmu :“Avione slomiću ti krila, da ne letiš, On bi ovde bio“.
    todjer_88@yahoo.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.