Vesti iz zemlje

10.03.2016. 15:22

B92

Autor: Nova Ekonomija

Kako se izvode pljačke ‘kloniranim’ platnim karticama?

Poslednji slučaj pljačke klijenata ‘kloniranim’ platnim karticama u Beogradu zabrinuo je korisnike plastičnog novca da bi i njima moglo da se desi nešto slično.

Tridesetak klijenata Poštanske štedionice prošle nedelje je opljačkano jer im je uređaj koji su postavili lopovi na bankomat njihove banke ukrao podatke kada su svojim platnim karticama pokušali da podignu novac.

Zajedničko za većinu „žrtava“ ove pljačke je da su koristili bankomat u Nehruovoj ulici na Novom Beogradu, a u policiji veruju da su na bankomat u Nehruovoj kriminalci postavili „skimer uređaj“ i tako skenirali kartice. 

Tom prilikom je oštećeno oko 30 ljudi, slučaj je predat nadležnim organima, a Poštanska štedionica je objavila da će sav novac koji su lopovi na taj način ukrali biti nadoknađen klijentima. 

Druga banka je nekoliko dana kasnije zbog potencijalno sumnjivog razvoja događaja na jednom od svojih bankomata, u Ulici cara Dušana u Beogradu, preventivno je blokirala kartice klijentima koji su tog dana obavljali transakcije na tom aparatu. 

U Erste banci tvrde da nikakva šteta klijentima nije prijavljena niti utvrđena, ali da su kartice blokirali iz predostrožnosti nakon što im je jedan klijent prijavio da je pronašao spravu na bankomatu, koju je skinuo, ali nije došao u banku i dostavio dokaz o postojanju nepoznatog predmeta. 

S obzirom na to da se to dogodilo svega nekoliko dana posle nemilog događaja na Novom Beogradu i pošto žele da maksimalno zaštite klijente, odlučili su, kažu, da je najsigurnije da kartice blokiraju i da troškove izdavanja novih kartica snose sami. 

Priznaju da klijentima verovatno u tom smislu nije bila potrebna dodatna obaveza podnošenja novog zahteva za izdavanje nove kartice u banci, ali ističu da je sigurnost na prvom mestu. 

„U slučajevima sumnje na mogućnost kompromitacije vrši se preventivna blokada kartica uz obaveštavanje svih klijenata koji su koristili kartice na tom bankomatu tog dana. U ovakvim situacijama banka snosi trošak ponovne izrade kartice. Odgovorno i preventivno postupanje u ovom slučaju bilo je uslovljeno i skorašnjim događajima i pojavom skiminga na nekoliko bankomata drugih banaka o čemu su mediji već izveštavali. Ovde bismo istakli i da banke zajedno nastupaju i sarađuju timski u borbi protiv prevara ove vrste”, kazali su nam u Erste banci. 

Ističu da banke rade i na edukaciji klijenata, pa je svest o mogućnosti prevare iz godine u godinu na sve višem nivou. 

Inače, postavljanje skiming uređaja na bankomate, prevare u elektronskom poslovanju i fišing najčešći su vidovi prevare protiv kojih se aktivno bore bankarski timovi za zaštitu kartica. 

Funkcionalnosti bankomata poboljšavaju se pomoću detektora za skiming, instaliraju se sistemi za praćenje rada kartica i informišu se klijenti kako da se sami zaštite od prevara. 

Skiming na bankomatima vrši se instalacijom uređaja na čitač za kartice koji kopiraju podatke sa magnetne trake u kombinaciji sa kamerom koja snima PIN. Zloupotreba kartica najčešće se vrši u zemljama kao što su Vijetnam, Peru, Indija, Dominikanska Republika ili SAD. 

Najčešće se kreće sa skidanjem malih iznosa sa računa – jedan ili jedan i po dolar, jer te iznose često i ne prometimo na vreme. Tu stupaju u akciju timovi za zaštitu od prevara u bankama, da bi zaštitili klijente od prevaranata. Specijalisti za bezbednost kartica koriste sisteme za praćenje rada kartica, jer je transakcija u malom iznosu koja je obavljena u nekoj stranoj zemlji često znak za uzbunu. Klijente zovu telefonom i ukoliko se ustanovi da oni nisu napravili te transakcije, kartice se blokiraju. 

Na nivou Privredne komore Srbije radi forum koji za osnovni cilj ima prevenciju i sprečavanje zloupotreba platnih kartica i putem foruma se redovno razmenjuju informacije među bankama kako bi se sprečili potencijalni incidenti. Takođe, banke sarađuju i sa odeljenjem MUP-a za visokotehnološki kriminal.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.