Srbija

11.07.2024. 07:03

Autor: Nova ekonomija

Kako su Brnabić i tabloidi reagovali posle pisanja Nove ekonomije finansiranju RS novcem Poštanske štedionice?

BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

Srbija

11.07.2024. 07:03

Izjava predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da će izvršna vlast odlučivati da li će državne banke kupovati hartije od vrednosti Republike Srpske nema veze sa ekonomskim interesima, već se radi o političkoj odluci da se finansira vlast u RS, kaže ekonomista Božo Drašković.

„Umesto da se uspostavi mehanizam racionalne poslovne saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, što bi bilo legitimno i korektno, vi imate finansiranje neracionalnog poslovanja od strane Srbije“, rekao je Drašković za Novu ekonomiju.

Ako su obveznice RS zaista primamljive i privlačne, sve banke bi htele da ih kupuju, kaže profesor ekonomije i bivši generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

To je loša politika, da se država meša u rad poslovne banke. Banka je samostalno pravno lice, radi po tržišnim uslovima“, rekao je Dugalić za Novu ekonomiju.

On je takođe pitao u kom svojstvu Brnabić, kao predsednica Skupštine, govori šta će uraditi izvršna vlast.

Ana Brnabić je u utorak u Banjaluci izjavila da će izvršna vlast „u interesu Srbije, srpskog naroda i svih njenih građana“ odlučiti da li će i dalje preko svojih banaka kupovati obveznice i trezorske zapise Republike Srpske.

Ona je reagovala na tekst Nove ekonomije i portala Capital.ba o tome da su banke u državnom vlasništvu Srbije trošile milijarde dinara na kupovinu obveznica Republike Srpske.

Nakon objavljivanja ove analize, provladini tabloidi Informer i Alo su objavili identičan tekst u kom se Nova ekonomija optužuje da je „opozicioni medij“ čiji tekst je „uperen protiv Vučića i srpskog naroda“.

Screenshot

„Ceo udar opozicionih i bošnjačkih medija osmišljen je sa idejom da se srpski narod dovede u tešku situaciju, na čemu im je jedina prepreka Aleksandar Vučić“, navodi se u tekstu.

Ana Brnabić je dan kasnije bila u poseti Banjaluci, gde je rekla da će izvršna vlast Srbije odlučiti da li će i dalje preko svojih banaka kupovati obveznice i trezorske zapise Republike Srpske, kako su javili mediji u BiH.

Veroljub Dugalić kaže da banka takve odluke treba da procenjuje u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Božo Drašković kaže da se sredstva iz budžeta Srbije koriste „krajnje neodgovorno“, i da izvršna vlast „ne polaže račune nikom“.

Podseća da i Srbija emituje obveznice i prikuplja kapital preko dužničkih hartija od vrednosti, dok istovremeno kupuje hartije od vrednosti RS.

„To je neuobičajeno, ali kako nemaju drugačiji mehanizam za transfer sredstava pomoći Republici Srpskoj, onda se koristi taj mehanizam državnih sredstava preko državnih banka, što dodatno kompromituje bankarski sektor“, rekao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.