Vesti iz zemlje

22.12.2014. 10:01

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kakva je budućnost metalskog i elektro sektora u Srbiji?

Naredna godina trebalo bi da bude prekretnica za sektor metalske i elektro industrije Srbije, jer se očekuje završetak procesa privatizacije.
Istovremeno, očekuje se i rešenje statusa preduzeća u restrukturiranju.
Od 161 preduzeća u restrukturiranju, 48 kompanija pripada metalskom i elektro sektoru sa 26.000 radnika.
Sekretar Udruženja za metalnu i elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju Privredne komore Srbije (PKS), Ljubiša Obradović, smatra da treba održati preduzeća koja su u restrukturiranju, a koja rade i imaju proizvod i tržište. 
Za 10 meseci ove godine sektor metalske i elektro industrije najviše je izvozio u Italiju 1,2 milijarde dolara, u Nemačku 776 miliona dolara i u Rusiju 217 miliona dolara. 
Najveći uvoz tog sektora bio je iz Nemačke 1,15 milijardi dolara, iz Italije 955 miliona dolara i iz Kine 552 miliona dolara. 
Obradović je naveo kao potencijal za razvoj tog sektora automobilsku industriju sa drumskim i šinskim vozilima, IT, elektroniku, poljomehanizaciju i odbrambenu industriju. 
U oblasti sektora rudnika metala i metalurgije najviše se izvozilo u Italiju 177 miliona dolara, u Tursku 105 miliona i u Nemačku 100 miliona dolara. Što se tiče uvoza, najveći je bio iz Rusije 177 miliona dolara, Nemačke 125 miliona i iz Kine 96 miliona dolara. Potencijal za razvoj sektora leži u rudarstvu i livarstvu. 
Obradović je ukazao na lošu strukturu srpskog izvoza, u kojem preovlađuju proizvodi niske faze prerade, u proizvodnji se koristi 60 odsto jednostavnih tehnologija, a svega pet procenata visokih, najviše u odbrambenoj industriji. 
Učešće industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije palo je sa 40 na 20 procenata, dok je broj zaposlenih drastično smanjen sa 1,2 miliona na 200.000 radnika. 
U Slovačkoj i Češkoj 80 odsto ulaganja je u sektoru industrije, dok je u Srbiji tri četvrtine investicija bilo usmereno u druge finansije i trgovinu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.