Vesti iz zemlje

21.09.2021. 15:14

Biznis.rs

Autor: Nova Ekonomija

Kilogram domaće maline koštaće i do 800 dinara

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je za Biznis.rs da ovogodišnja cena maline od 450 dinara za kilogram nije previše visoka. On kaže da prognoze govore o ceni maline koja će se kretati od 600 do 800 d...

Foto: Pixabay

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je za Biznis.rs da ovogodišnja cena maline od 450 dinara za kilogram nije previše visoka. On je naveo da prognoze govore o ceni maline koja će se kretati od 600 do 800 dinara po kilogramu, ali samo uz adekvatnu pripremu i maksimalno korišćenje sertifikovanog sadnog materijala.

Radović ocenjuje i da bi ta cena bila fenomenalna kada bi prinos bio od 15 do 30 tona po hektaru. Prema njegovim rečima, malinjaci u Srbiji u proseku daju prinos oko četiri tone po hektaru i za to postoji više razloga: klimatske promene, loš trend cena iz prethodnog perioda doveo je do pada proizvodnje i nestručne obrade, a primenom uredbe o sertifikovanom sadnom materijalu došlo je do toga da su proizvođači podigli kvalitet.

Kako predstavnik Asocijacije malinara Srbije navodi, bez obzira što malinari imaju razloga za zadovoljstvo, u narednom periodu bi ako žele što bolje rezultate, prvo trebalo da promene prvo sebe, pa onda sadni materijal, pa će tek tada biti zadovoljni svim segmentima svog poslovanja.

On posebno ističe potez ministarstva poljoprivrede koje je uredbom omogućilo nabavku sertifikovanog sadnog materijala uz subvenciju od 90 odsto.

Drastične razlike u ceni domaće maline: Od 250 do 400 dinara za kilogram
Ove godine otkupna cena maline ide do 300 dinara?
Traži se kupina više u celom svetu
Odgajivači borovnica: Dobar početak i sušna sezona

„Ispostavilo se da je ogromna razlika u prinosu u odnosu na sadni materijal koji se koristi. Uz iste agrotehničke mere, ulaganje, tretiranje i prskanje, sertifikovani sadni materijal daje 30 tona po hektaru, a nesertifikovani četiri tone. Hajde da radimo porodično po 30 ari kvalitetno, a ne da se hvalimo hektarima bez kvaliteta u proizvodnji i sa ogromnim troškovima koji se u tom slučaju gomilaju“, naveo je Radović.

U odnosu na 2020. godinu kada je devizni priliv bio između 160 i 200 miliona evra, ove godine će iznositi od 400 do 500 miliona evra na deviznom kontu maline. Radović podseća da od dobre cene maline prihoduju svi od proizvođača, kooperanata, radnici.

„Srbiju će održati jedina fabrika pod vedrim nebom i tu treba ulagati“, zaključio je Radović.

On je ocenio da je to razumeo i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. O ceni domaće maline Radović je nekoliko puta govorio i za portal Nove ekonomije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.