Vesti iz zemlje

08.10.2016. 16:01

N1

Autor: Nova Ekonomija

Kisić: Cilj Foruma YES! da se mladi motivišu da ostanu u Srbiji

Programska direktorka Foruma mladih lidera Srbije YES! Svetlana Kisić izjavila je u Novom danu televizije N1 da je cilj tog skupa koji se održava na Srebrnom jezeru da mladima pokaže da se i njihov rad i trud primećuju, i da se oni motivišu da i dalje rade i ostanu u u Srbiji.

Na Forumu učestvuju studenti, zaposleni i menadžeri kojima je zajedničko to da su uspešni. Kisić kaže da će se na Forumu razgovarati o važnosti obrazovanja – kako kvalitetnim obrazovanjem steći prave kvalifikacije, zatim o tome da li razvijati sopstveni posao ili karijeru u nekoj firmi, te o značaju društvenog aktivizma. Na panelima će, kako kaže, iskusne kolege prenositi svoja iskustva mlađim generacijama.

Za učešće na Forumu konkurisalo je preko 200 studenata sa završnih godina fakulteta, a selekcija je vršena po više kriterijuma – prosečna ocena je samo jedan od njih, a daleko važniji su bili odgovori na pitanja o ključnim problemima društva i gde kandidati sebe vide za pet godina. Takođe je, kako kaže, gledano da budu zastupljene sve struke – od tehničkih fakulteta, do Filozofskog, Filološkog itd.

Kisić podseća da sve zemlje u regionu imaju problem odliva mozgova, i da je Srbija, prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma na prvom mestu. Visok stepen nezaposlenosti, kako kaže, jeste jedan od uzroka tog problema, i zato je mladima potrebna ozbiljna podrška obrazovnog sistema koji će ih osnažiti, ojačati i pored znanja, dati im i veštine.

„S druge strane potrebno je da razvijamo preduzetničku kulturu koja se istopila u godinama socijalizma, da se stvori osećaj da je pojedinac odgovoran za svoj život i budućnost, a društvo treba da mu da okvir za rad i da podršku. Bitno je stvoriti ono što nazivano preduzetničkom klimom, gleda se da se stimulativnim merama olakša mladima start, kroz olakšice, kroz pomoć u obijanju kredita, kroz garancijske fondove“, objašnjava ona.

Programska direktorka Foruma mladih lidera kaže i da mediji imaju važnu ulogu u promovisanju uspešnih mladih ljudi. 

„Pogledajte IT sektor, kakav je prodor napravljen. Uloga medija je da to budu modeli, a nažalost vidite šta se dešava, i o čemu su najčešći napisi u novinama“, ukazuje ona.

Kisić ističe i da suština Foruma upravo jeste da se poruka pošalje donosiocima odluka. Ona podseća da je Savez ekonomista Srbije (SES) jedan od organizatora skupa, te da se na Kopaonik biznis forumu, koji takođe organizuje SES, razgovara o suštinskim ekonomskim temama, a jedan od osnvnih resursa privrednog rasta je ljudski kadar, i ako ljudi odlate, onda je budući razvoj ugrožen.

Gošća Novog dana kaže da se u Srbiji dosta razmišlja o rešavnaju problema mladih, i da je prepoznat problem nezaposlenosti mladih u zemlju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.