Ko brani reke od MHE (VIDEO)

Foto: Dimitrije Gašić

Izgradnja mini hidroelektrana (MHE) na području Grada Kraljeva dešava se nečujno, van očiju javnosti. I sve bi bilo idealno za investitore koji reke "sipaju" u cevi i na tom putu ne haju za ljude, biljni i životinjski svet da nema aktivista koji svakodnevno "stoje na barikadama".

Bojana Minović iz Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva bavi se ovom vrstom aktivizma nekoliko godina. Ona smatra da je to njena dužnost i da ukoliko se ne pobunimo i odbranimo reke, da će jednog dana doći i u naše dvorište da nam ga otmu, ako im zatreba.

Podsećamo, čak deset MHE izgrađeno je na brzim čistim planinskim rekama u ovom kraju. Meštani su bili prinuđeni da svoje livade i bašte žrtvuju zarad male, skoro beznačajne, količine energije koju elektrane proizvode u selima ispod planina Goč, Čemerno i Golije, a sličnu sudbinu imaće i reka Studenica, ako je ne odbrane. 

Da im je potrebna podrška lokalnih udruženja građana, potrebna im je. Mnogi su, kako su nam na licu mesta rekli, naivno poverovali u "filantropiju" privatnika koji grade MHE i prodali praktično za džabe svoju zemlju. Drugi su ućutkani, a najglasniji su, kako nezvanično saznajemo, doživeli da im požar uništi porodičnu kuću. U slučajnost niko ne veruje.

Kako izgleda njihova svakodnevna borba sa graditeljima mini hidroelektrana:


*Mišljenja izražena u ovoj publikaciji ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju, Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država ili njegovih partnera.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.