Vesti iz zemlje

23.02.2022. 14:51

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Ko se uselio u Vučićeve jeftine stanove?

...

Nova ekonomija/Paola Felix Meze

Stanovi sa „jeftinim kvadratima“ gradiće se za mlade naučnike, bračne parove, profesore, lekare, obećavaju predstavnici vlasti  već godinama unazad.  Ipak do 2022. godine kamen temeljac za „jeftine“ stanove postavljen je samo za zgrade namenjene zaposlenima u sektoru bezbednosti. A krenulo je od kvadrata za 500 evra koji je predsednik Vučić obećao još 2017. 

U prvoj fazi izgradnje stanova za snage bezbednosti biće izgrađeno  6943 stanova u Vranju, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, piše na zvaničnom sajtu ovog projekta.

Sa druge strane, priča o „jeftinim kvadratima“ za mlade naučnike, bračne parove, lekare, profesore još uvek nije dobila epilog.

U oktobru 2020. godine premijerka Ana Brnabić poručila je da će država nastojati da 2021. počne izgradnju stanova za mlade, a da će organizacije mladih napraviti plan o tome kome su oni najpotrebniji.

Stanove će, rekla je premijerka, dobiti mladi naučnici, mladi bračni parovi i mladi koje vredi podržati.

„Da mi ne bismo razmišljali o tome koje su prioritetne grupe i koga sve treba podržati, dali smo da o tome odluče udruženja mladih, koja će sama napraviti plan kome su i gde stanovi najpotrebniji i po kojim bi kriterijumima trebalo da ih dajemo“, izjavila je Brnabić.

Šta sprečava mlade da se osamostale

Prema rečima Jovane Božičković iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) u oblasti stambene politike za mlade nema velikog pomaka, jer i dalje najveći broj mladih ne može da se osamostali i kupi stan.

KOMS je kreirao pilot projekat koji je predstavljen Vladi i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i od njih dobio zeleno svetlo da će nešto od toga da se realizuje.

„Međutim, bez obzira na te neke dogovore, ono što se računa je to što piše u zvaničnim dokumentima“, rekla je Jovana Božičković za Novu ekonomiju.

A u finalnom tekstu Nacionalne stambene strategije za narednih deset godina i pratećem akcionom planu za period od 2022. do 2024. mladi se, kaže Božičković, spominju samo kao kategorija mladih bračnih parova i mladih koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Ako se analizira samo taj dokument, podrška u oblasti stanovanja za ostale mlade će izostati.

Ipak, dodaje predstavnica KOMS-a, ako postoji politička volja, Vlada može da donese uredbu specijalno u vezi podrške stanovanju i da tu precizira kategoriju mladih „kao svih mladih“, a ne samo ove grupe.

„Sigurno možemo da zaključimo da nije dovoljno urađeno na ovom polju jer nisu izvršene promene koje podrazumevaju sistemsku podršku mladima i to svim mladima“, rekla je Božičković.

Umesto jeftinog stana, parovima do 20.000 evra

Da će država da izdvoji stotine miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parove koji će da budu „izuzetno jeftini“ govorio je predsednik Vučić još 2019.

I tadašnja ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila da će oko 400 miliona evra biće uloženo u izgradnju 50.000 stanova za mlade bračne parove. 

Ipak Vlada je krajem ove godine odlučila da mladim bračnim parovima za rešavanje stambenog pitanja ponudi novčanu pomoć za izgradnju, učešće u kupovini, kupovinu kuće ili stan, sa maksimalnim iznosom do 20.000 evra.

Za to je donela uredbu koja propisuje da za subvencije mogu da konkurišu žene koje su rodile dete od 1. januara ili kasnije, a izuzetno i očevi deteta (u slučaju smrti majke).

Jovana Božičković ocenjuje da je ta mera više demografske i populacione politike, nego mera stambene podrške.

„Ova mera je namenjena mladim majkama i to do detetovog prvog rođendana, mera je toliko partikularna da obuhvata jako mali broj mladih“, kaže Božičković.

Na šta će mladi potrošiti 100 evra: Školarina, odeća, kupiće 90 evra

Da li su mladi naučnici ispali iz igre?

Izgradnju stanova za mlade naučnike predsednik Vučić najavio je 2017. godine prilikom predstavljanja, kako je, rekao, projekta državne stanogradnje“.

Pre skoro dve decenije stanovi za mlade naučnike počeli su da se grade i dodeljuju preko fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika, koje su osnovane pri Univerzitetima u Srbiji.

U Beogradu su do sada izgradjena tri objekta (2004, 2008. i 2015. godine), a u stanove se uselilo 412 mladih naučnika, rekli su za Novu ekonomiju iz Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika Univerziteta u Beogradu.

Projekat Univerzitetsko naselje u Beogradu (u bloku 32) započet je još 1996. godine i podrazumevao je izgradnju sedam objekata kojima bi svoje stambeno pitanje rešilo oko 811 porodica.

Iz Fondacije kažu da za još četiri objekta postoji tehnička dokumentacija, ali se ona mora revidovati.

„Tokom godina modeli finansiranja izgradnje su se menjali, nakon izgrađenog trećeg objekta, Fondacija je u procesu pronalaženja modela i sredstava za dalju izgradnju planiranih stanova“, rekli su za Novu ekonomiju.

U Novom Sadu četiri zgrade

Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu (FONDUNS) sredstva za rad dobila je 2006. godine i do sada je izgradila četiri stambene zgrade za naučnike i umetnike u tom gradu.

Prva zgrada je izgrađena 2009. godine sa 27 stanova, druga 2010. godine sa 25 stanova, treća zgrada je izgrađena 2011. godine sa 26 stanova, a četvrta 2015. godine sa 24 stana.

„Sve četiri zgrade su useljene nakon sprovedenih konkursa za raspodelu stanova, do sada su dodeljena 102 stana i rešeno 113 stambenih pitanja“, rekli su za Novu ekonomiju iz FONDUNS-a.

Novi Sad

U planu je izgradnja i pete stambene zgrade u Novom Sadu (sa 25 stanova), za koju je završena kompletna projektno-tehnička dokumentacija, ishodovana građevinska dozvola i u toku je postupak za izbor izvođača radova.

Ključ za  naučnika i umetnika u Leskovcu

Preko Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Nišu, koja je sa radom počela 2003. godine, stambeno pitanje rešilo je 114 mladih naučnika i umetnika u tom gradu i dva mlada naučnika i umetnika u Leskovcu.

Prema medijskim izveštajima zgrada za mlade naučnike u Ulici Branka Krsmanovića u Nišu gradi se više od decenije. Izgradnja zgrade koja je 2008. godine do danas nije završena.

Na pitanje Nove ekonomije kada će radovi biti završeni,  iz niške Fondacije kažu:  „Biće završeni onda kada država bude obezbedila sredstva za nastavak izgradnje“.

Nevena Petaković

Projekat se realizuje  u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.