Vesti iz zemlje

11.11.2014. 12:47

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Ko su najveći dužnici za gas?

Kada bi najveća industrijska postrojenja, toplane i gradovi platili samo petinu svojih zaboravljenih računa za gas – Srbija bi mogla da isplati dugove Rusiji.
Dug za plavi energent koji je prošle nedelje usporio energetske odnose Beograda i Moskve, težak 179 miliona evra, samo je 20 odsto od cifre koju su „Srbijagasu“ ostali dužni „Petrohemija“, „Azotara Pančevo“, „Železara Smederevo“, toplane po Srbiji, ali i celokupni gradovi poput Zrenjanina i Kragujevca.
Prema rečima Veljka Miloševića, predsednika sindikata „Srbijagasa“, ovo preduzeće se apostrofira kao glavni krivac za nagomilane račune prema ruskom „Gaspromu“.
„„Srbijagas“ ima dugova od oko milijardu evra, u šta spada i neplaćeni gas Rusima. Ipak, kada bi svi naši dužnici poplaćali šta nam duguju, preduzeće bi bilo na nuli. Čak 925 miliona evra su kratkoročna potraživanja“, kaže on. 
Na listi onih sa najdubljim dugom su „Petrohemija“, čiji zaostali računi za plavi energent vrede za oko 20 miliona evra više nego neplaćeni iznos „Gaspromu“.
„Najviše duguje „Azotara“ i to 330 miliona evra. Zrenjanin, Kragujevac, Jagodina preko svojih toplana čiji su vlasnici ne plaćaju godinama. Imamo i problem što kod većine naših dužnika imamo učešća u kapitalu. Tako, moramo da im isporučujemo gas, a nemamo mogućnost naplate. Dolazimo u situaciju da su naše plate ugrožene“, kaže Milošević.
Ne postoji toplana u Srbiji koja je u grejnu sezonu ušla bez dugova, koji sa sobom vuku i potencijalno „zavrtanje“ radijatora potrošačima. Iako su lokalne samouprave pritekle u pomoć svojim elektranama, „rupa“ u plaćanju energenata „Srbijagasu“ dostigla je devet milijardi dinara. Duplo više za grejanje pak duguju potrošači, pa ako i jedni i drugi ne izmire svoje obaveze – preti im smrzavanje. 
„Neplaćena potraživanja toplana iznose 75 miliona evra milijade, od čega na kamate ide trećina“, kažu u „Srbijagasu“. 
„Najveći dug ima toplana „Energetika Kragujevac“, koja treba da plati 29 miliona evra. Ovo je jedina toplana iz kategorije daljinskog sistema grejanja koja ima nerešen status, odnosno do usvajanja novog zakona o privatizaciji, nalazila se u restrukturiranju“. 
Prema rečima Milovana Lečića, predsednika Udruženja toplana Srbije, veliki problem u plaćanju energenata ovom novosadskom preduzeću predstavlja spor oko visine kamata. 
„Izračunali smo da polovina od duga odlazi na kamate. Dugujemo i robnim rezervama oko 40.000 tona. Ove količine se vraćaju, ali ne predviđenom brzinom. Jedini pogon koji je u novu sezonu ušao čist jeste prestonička toplana. Ipak, i ova elektrana treba da plati zaostale kamate“, kaže on.
NAJVEĆI DUŽNICI u dinarima
* Petrohemija 200.000.000
* Azotara Pančevo 330.000.000
* Železara Smederevo 20.800.000
* Grad Karagujevac 29.166.000
* Agroživ 16.700.000
* Toplane Srbije 75.000.000
* Gas Novi Sad 50.000.000

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.