Kafa, čokolada, viski, kozmetika...FOTO: Pexels

Kod doktora sa poklonima do 500 evra

Kafa, čokolada, viski, kozmetika...FOTO: Pexels

Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U nedavno usvojenom zakonu  navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5%, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54. 521 dinara (462 evra). 

Međutim, u zakonu nije predviđeno  na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medinskim radnicima.

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti. 

PROČITAJTE JOŠ: ULTRAZVUK NE RADI PREPODNE, DOĐITE POPODNE

NOĆ U URGENTNOM CENTRU

Prethodno navedene odredbe o vrednosti dozvoljenog poklona smatraju se izuzetkom.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (5)

 • Dr Miggyy

  Власти су укинулe лекарима примање мито. Сада га озаконише у поклон. Поклон од 500 евра не сме да прими ни краљица Елизабета II. Да ли овај подухват ће задржати лекаре у земљи? Непревазиђена либерализација и демократизација. Која ли награда чека лопове, не зна се. Још такав закон није усвојен.

 • Zoran

  Neverovatno. Koliko mogu da dobiju policajci, učitelji, šalterski sluzbenici, carinici? Da li se 460e oporezuje? A ja odem na par meseci na put sa svojim radnim kompjuterom i u povratku platim porez na sopstveni kompjuter. Pa ko pise ove zakone?

 • ne mogu da verujem

  Jeli moguce da se donese ovakav zakon!?A gde su plate?Donesite ovakav zakon i za prosvetne radnike,policiju.....Šokiran sam.

 • Laki

  Vlast se dosetila kako da zadrži lekare. Ali oni koji su vrhunski stručnjaci,i žele da pošteno žive od svog rada,opet neće ostati. A šta sa medecinskim tehničarima? Da li posle toga sledi isto i za prosvetne radnike,ili policiju ? Zar nam država već nije dovoljno korumpirana. Da mi je znati koji je "genijalac" sve to smislio? Možda sa ovom idejom doktorira na nekom od privatnih fakulteta.

 • ZORICA

  Ako sam dobro shvatila Zakon kaze ako nemas za poklon ne idi kod lekara a i ako odes dobices i uslugu koja je adekvatna datoj vrednosti poklona

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.