Srbija

17.10.2023. 09:20

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Koliko u Srbiji ima seveso postrojenja?

Pixabay

Srbija

17.10.2023. 09:20

Na teritoriji Srbije se nalazi 109 seveso postrojenja/kompleksa, od kojih su 47 višeg, a 62 nižeg reda. U pitanju su kompleksi/postrojenja u kojima se proizvode, koriste, skladište ili se rukuje sa opasnim supstancama. Inače, ti kompleksi se razvrstavaju u komplekse nižeg reda ili u komplekse višeg reda prema vrsti i količini opasnih supstanci koje su u njima prisutne. 

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog novog, posebnog Zakona o konotroli opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance. Zakonom se, kako piše, uređuju pravila prevencije velikih udesa koji uključuju opasne supstance i ograničavanja njihovih posledica po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

U predlogu zakona se „seveso postrojenje“ definiše kao tehnička jedinica unutar kompleksa, bilo na nivou ili ispod nivoa zemlje, u kojoj se proizvode, koriste, skladište opasne supstanice ili se njima rukuje, piše u predlogu zakona.

Postrojenje uključuje svu opremu, građevine, cevovode, uređaje, alate, interne železničke koloseke, dokove, istovarna pristaništa za postrojenje, pristane, skladišta ili slične građevine, na vodi ili druge, koje su neophodne za rad tog postrojenja.

Sa druge strane, „seveso kompleks“ je celokupna lokacija pod kontrolom operatera (privrednog subjekta) na kojoj su opasne supstance prisutne u jednom ili više postrojenja, uključujući zajedničku ili sa njima povezanu infrastrukturu ili aktivnosti, kompleksi mogu biti kompleksi nižeg reda ili kompleksi višeg reda.

Prema teritorijalnoj zastupljenosti po upravnim okruzima u Srbiji, najveći broj seveso kompleksa nalazi se na teritoriji Beograda, odnosno od ukupno 109 seveso kompleksa, na toj teritoriji se nalazi 24 seveso kompleksa, piše u predlogu zakona.

Prema granama industrije i delatnostima, u Srbiji su najzastupljenij kompleksi koji se bave proizvodnjom i skladištenjem nafte i derivata nafte i tečnog naftnog gasa (40 odsto od ukupnog broja seveso postrojenja/kompleksa).

U registru seveso postrojenja (višeg i nižeg reda) nalaze se, između ostalog, nekoliko skladišta naftnih derivata i tečnog prirodnog gasa, termoelektrana „Nikola Tesla A“, Termoelektrana „Nikola Tesla B“, Petrohemija Pančevo, Azotara Pančevo, Rafinerija nafte Pančevo, Fabrika guma za vozila u Pirotu (čiji je operater Tigar Tyeres), Fabrika za proizvodnju staklene vune u Surdulici (Knauf Insulation), Elixir Prahovo – Industrija hemijskih proizvoda.

Na seveso postrojenjima/kompleksima se u periodu od 2010 – 2021. godine dogodilo više udesa manjih razmera ili srećom izbegnutih udesa, u koje su bile uključene opasne materije, navodi se u ovom predlogu zakona.

Tako su 2011. godini evidentirana dva udesa na seveso postrojenjima/kompleksima, 2013. godine šest udesa, 11 udesa je bilo 2014. godine, sedam udesa 2015. godine, šest udesa 2017. godine, tri udesa 2018. godine, dva udesa 2019. godine, četiri udesa 2020. godine i četiri udesa 2021. godine.

„Na osnovu dostupnih podataka o udesima na godišnjem nivou, može se izvesti zaključak da se dogodilo više udesa na kompleksima „višeg reda“, nego na kompleksima „nižeg reda“ (40 udesa na kompleksima „višeg reda“, a 6 udesa na kompleksima „nižeg reda“)“, piše u predlogu zakona.

„S obzirom da se na osnovu dostupnih podataka veći broj udesa dogodio usled oslobađanja naftnih derivata, može se zaključiti da su prilikom tih udesa oslobođene opasne materije u količinama koje se kreću od nekoliko desetina litara, pa do nekoliko desetina tona opasnih materija“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.