Kompanija Danubius slavi 100 godina postojanja

Kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius ove godine obeležava značajan jubilej, 100 godina postojanja. 

Osnovana je nakon Prvog svetskog rata, 1918, kao Fabrika testa i konzervi, a danas je najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovom prostoru.

Savremeni mlin sa kompjuterskim vođenjem može dnevno da samelje 300 tona pšenice i proizvede različite vrste brašna, za sve namene. Silos za skladištenje i sušenje žitarica je ukupnog kapaciteta 65.000 tona. Fabrika testenine godišnje može da proizvede 15.000 tona testenina.

Danubius brašno i testenine zauzimaju lidersku poziciju na tržištu. Tržišno učešće Danubius brašna je 34%, a vitaminiziranih testenina 35,6%.

"Velika je čast biti deo Danubiusa u godini kada obeležavamo čitav vek postojanja. U stoprvoj godini nastavljamo dugogodišnje uspešno i stabilno poslovanje sa namerom da zadržimo lidersku poziciju na tržištu. U tom smislu, u narednom periodu planiramo investicije od blizu 4 miliona evra i proširenje portfolija", rekao je Predrag Marković, direktor Danubiusa.

Od 2006. godine kada je Danubius postao deo Delta Holdinga, u njegov razvoj uloženo je 12,6 miliona evra. 

"Fabrika danas poseduje najsavremenije mašine za preradu brašna i pravljenje testenina, tako da kvalitetom proizvoda pariramo vrhunskim svetskim proizvođačima", rekao je Milorad Sredanović, potpredsednik Delta Holdinga i dugogodišnji direktor Danubiusa.

Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku, ali i za mlinarsku industriju u Srbiji, jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Kratak istorijat razvoja fabrike:

- Osnovana 1918. godine kao Fabrika testa i konzervi

- 1922. postaje Danubius – Prva bačka tvornica keksa i testa

- 1932. postaje Fabrika makarona i testenina

- 1945. godine, Danubius je nacionalizovan i nalazio se u društvenom vlasništvu

- 1956. godine Danubius organizaciono prelazi u Mlinpred

- 1974. godine posluje kao samostalna radna organizacija, kada ulazi u sastav Prehrambenog kombinata Mlinpek

- Od 1984. godine Danubius posluje kao OOUR, RO AIK Novi Sad (Osnovna organizacija udruženog rada u okviru Agroindustrijskog kombinata)

- Početkom devedesetih godina prošlog veka formira se Društveno preduzeće Danubius, u čijem sastavu su poslovali: mlin Vojvodina (na kanalu DTD, izgrađen 1960. godine), sadašnje preduzeće Hleb i fabrika testenina Danubius

- Pekarstvo se izdvojilo 1993. godine i formiralo posebno pekarsko preduzeće „Hleb", a mlin i fabrika testenina ostaju u okviru preduzeća sa starim nazivom – Danubius

- 1999. preduzeće je organizovano kao Danubius AD (akcionarsko društvo) za preradu i promet žitarica i proizvodnju testenina.

- Prekretnica u bogatoj istoriji kompanije Danubius je 2006. godina kada fabrika ulazi u sastav Delta Agrara, čija je članica i danas

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara