Vesti iz zemlje

13.07.2015. 23:35

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Kompanija Granit mermer na Koridoru 10 ponovo odolela rušenju

Rušenje dela objekta preduzeća Granit mermer, poslednje prepreke u izgradnji Koridora 10 kod Grdelice je opet odloženo, drugi put za mesec dana.
Rušenje je najavila Uprava za imovinsko pravne odnose, po zahtevu Puteva Srbije, koji grade autoput i s kojim je vlasnik Granit memera, Zoran Nikolić iz Niša, na sudu.
Pre mesec dana mašinski i građevinski stručnjaci odbili su da posreduju u rušenju jer nisu bili obezbeđeni uslovi za demontiranje skupih mašina za sečenje i obradu granita.
U Putevima Srbije i leskovačkoj lokalnoj samoupravi novinari nisu mogli da dobiju odgovor o razlozima odustajanja, dok je vlasnik Granit mermera rekao da je kontaktirao nadležne iz Svetske banke, čiji se kredit koristi za gradnju autoputa, kao i ambasade Nemačke i Amerike. 
„Ljudi iz Svetske banke su dva puta dolazili u preduzeće i bili su začuđeni kako je moguće rušiti pola objekta. Zanimala ih je i situacija oko demontiranja skupih i osetljivih mašina. Pismo kojim objašnjavam situaciju sada kruži Svetskom bankom“, rekao je Nikolić na improvizovanoj konferenciji za novinare. 
Spor između Puteva Srbije i Granit mermera, nastao je zbog procene vrednosti kapitala, budući da su veštaci Puteva procenili da objekti od 410 kvadrata, mašine i plac od 16 ari, vrede 26 miliona dinara, a Nikolićevi veštaci tvrde da sve to košta 96 miliona dinara, bez izgubljene dobiti. 
O vrednosti te imovine vodi se sudski spor u Leskovcu, a Nikolić kao argument da je pravda na njegovoj strani navodi i spor i nelogičnosti oko procenjene vrednosti demontaže mašina. 
„Nemački proizvođač mašina tražio je 60.000 evra za demontažu i novu montažu svih mašina, a Putevi Srbije su prvobitno odobrile svega 13.933 evra. Posle prvog neuspelog rušenja objekta, srpska državna firma raspisala je tender za demontiranje samo jedne mašine i ponudila iznos od 18.330 evra, da bi ista firma u upravnom postupku za isti postupak meni ponudila svega 2.811 evra. To znači da se oni igraju sa mnom“, ogorčen je vlasnik Granit mermera. 
Rušenje samo jednog objekta Granit mermera predstavlja prvu, urgentnu fazu, a u drugoj je predviđeno rušenje svih objekata tog preduzeća. Uprava za imovinsko pravne poslove Grada Leskovca i Putevi Srbije nisu obezbedili drugu lokaciju za Granit mermer, pa Nikolić smatra da je trajno oštećen. 
„Od mene se, zapravo, traži da uzmem onoliko koliko mi nude i da kasnije godinama tražim pravdu na sudu“, kazao je Nikolić.
Porodično preduzeće Granit mermer je na toj lokaciji 60 godina, a Nikolić je napustio univerzitetsku karijeru da bi nastavio porodični posao. Po zahtevu Puteva Srbije u grdeličkom kraju srušeno je nekoliko kuća i oduzete su plodne njive od 60 domaćinstava, čiji su vlasnici odbili ponuđenu cenu od po 600 dinara po kvadratu i sudski proces traje četiri godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.