Kompanija iz Osla investira u vetroparkove u Srbiji

Foto: Pixabay

Kompanija NBT AS čije sedište je u Oslu, a koja investira u vetroelektrane velike snage, u Srbiji će nastupati zajedno sa kopmanijom WV International, sa ciljem da do 2026. godine u Srbiji puste u rad vetroelektranu jačine 800MW. Prve vetroelektrane zajedničke kompanije WV-NBT Srbija snage 168 MW biće na mreži već 2023. godine. 

Kopmanija WV International (koja se ranije zvala Windvision) započela je 2010. godine rad na projektima vetroelektrana u Srbiji.

Oni su sada u "naprednoj razvojnoj fazi" i spremni su za realizaciju pod "transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima koje će omogućiti najavljeni sistem aukcija".

Kompanija inače posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutna je u osam zemalja, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. 

Do sada su realizovali preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, dobijene su dozvole za preko 800 MW i kompanija je izrasla u tim od preko 50 zaposlenih sa ekspertizom za celokupan životni ciklus projekata obnovljivih izvora energije.

USVOJENA PLAN ZA IZGRADNJU NAJVEĆEG VETROPARKA U ZEMLJI

Kompanija NBT kako se dodaje razvija projekte vetroparkova i upravlja tim elektranama na tržištima u razvoju. 

Ona je osnovana 2004. godine sa sedištem u Oslu u Norveškoj, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini. 

NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, snage 50 MW i to je bio prvi projekat za proizvodnju električne energije iz energije vetra koji je obezbedio projektno finansiranje u Kini. 

Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vetroelektrane instalisane snage 100 MW, koje se nalaze u Unutrašnjoj Mongoliji. 

U Ukrajini je NBT drugi po veličini proizvođač i operater energije vetra, sa projektima Zophia od 800 MW i Sivashenergoprom od 250 MW.

NBT napominje da je "prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju" i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV International kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

WV International i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.