Srbija

20.12.2022. 13:39

ASEE

Autor: ASEE

Kompanija Monri Payments prva u regionu dobila najviši sigurnosni sertifikat u kartičnom plaćanju

Kao regionalni lider novim sigurnosnim standardom otvaraju prostor za širenje i na globalno tržište

Foto: ASEE

Robert Penezić, Azem Husrep, Damir Čausević

Srbija

20.12.2022. 13:39

Monri je dobio PCI P2PE sertifikat, najviši bezbednosni standard u kartičnom plaćanju u trgovinama.

Reč je o sertifikatu koji se odnosi na point-to-point enkripciju u plaćanju karticama putem POS terminala, a garantuje neprobojan nivo bezbednosti sprovedenih transakcija od mogućeg hakovanja ili krađe podataka. Monri je tako postao prva kompanija u ovom delu Europe koja se može pohvaliti ovim sertifikatom.

Kao pružalac usluga obrade kartičnih transakcija, Monri veliki akcenat stavlja na bezbednost, te su stoga i krenuli u zahtevan proces sertifikacije po PCI P2PE standardu. S većim brojem transakcija raste i opasnost od kompromitovanja, te je ovaj nivo zaštite primarno usmeren na velike trgovačke lance koji ispunjavaju više regulatorne i bezbednosne zahteve. Uz podizanje nivoa bezbednosti za svoje kupce, trgovci će uvođenjem Monrijevog P2PE rešenja smanjiti opseg svojih regulatornih obaveza. Neke procene govore o smanjenju od čak 70% redovnih bezbednosnih procesa i procedura koje zahtevaju banke i kompanije koje se bave platnim karticama.

„Naši su trgovci navikli na visoke standarde usluge i zaštite koju im pružamo, a novi sertifikat nam omogućava  da se popnemo još jednu stepenicu više. Sad se nalazimo u društvu od tek stotinak kompanija u celom svetu koje mogu ponuditi najviši stepen enkripcije kartičnih podataka svojim partnerima. Monrijevo rešenje je potvrđeno najvišim standardom na globalnom nivou, što otvara mogućnost i bilo kom trgovcu na svetu da u svoje poslovanje uvede našu uslugu“, izjavio je Damir Čaušević, generalni direktor Monri Paymentsa.

Trgovci koji primaju kartična plaćanja implementiranjem Monrijevog P2PE rešenja kupcima pružaju najvišu moguću zaštitu i u najprometnijim razdobljima godine, kao što su nadolazeći praznici. Plaćanje na POS terminalima koji imaju novi nivo zaštite sprečava da podaci o kartici u čitljivom tekstu budu prisutni u sistemu ili mreži trgovca gde su izloženi opasnosti u slučaju povrede podataka, pojašnjava direktor za tehnologiju u Monriju Azem Husrep.

„U razvoj projekta za PCI P2PE sertifikaciju uložili smo preko godinu dana i više od 240.000 evra. Ovako kompleksan projekat ne bi bilo moguće izvesti bez talentovanog internog kadra na koji sam posebno ponosan. Naši zaposleni su uložili značajne napore u pripremu projekta i softverski razvoj, kao i u izuzetno zahtevnu proceduru sertifikovanja“, dodao je Robert Penezić, član uprave Monrija.

Osim obrade plaćanja karticama, Monri Payments, deo je grupacije Payten i bavi se i proizvodnjom programa za fiskalne blagajne i poslovanjem usmerenim na ugostiteljstvo i trgovine. Posluje na tržištima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, kao i u nekoliko zemalja van regiona. Implementacijom novog bezbednosnog standarda otvaraju prostor za dalje širenje na globalno tržište.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.