Srbija

09.01.2019. 09:21

eKapija

Autor: Državna revizorska institucija

Kompanija Ziđin otplatila sve dugove RTB Bor-a

Srbija

09.01.2019. 09:21

Kineski Ziđin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u Novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja.
„Kineski Ziđin otplatio sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a. Strateški partner isplatio je više od 200 mil USD maltene u dan i sada se RTB, odnosno Ziđin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti“ – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, prenosi eKapija.
Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 mil EUR i 42,2 mil USD.
„Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A kada smo pre pet-šest godina počeli da se bavimo „Borom“, bili su preko milijardu USD. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Ziđin koja je, da bi se završio „klouzing“, bila u obavezi da uplati 350 mil USD. Uplatom tih para stekla je 63% vlasništva u RTB-u Bor“ – kazao je Antić.
Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Ziđin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat „Čukaru Peki“, a to je, kako kaže nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi, prenosi eKapija.
„Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko 1%. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće 5% u BDP-u države“ – kazao je Aleksandar Antić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.