Vesti iz zemlje

12.06.2017. 14:05

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Kompaniji NELT konfiskovana privatna imovina zbog Beograda na vodi

Prošlog petka  izvršena je konfiskacija 1.800 kvadratnih metara skladišnog prostora u ulici Travnička broj 3, u Beogradu, vlasništvo kompanije NELT Co iz Beograda. Rušenje objekta je u toku, saopšteno je iz NELT-a.

„Postupak oduzimanja naše imovine, iako formalno pravno sproveden kao postupak eksproprijacije, faktički je postupak konfiskacije, s obzirom da je privatna imovina oduzeta bez naknade, u ime i za račun drugog pravnog lica pod formom javnog interesa. Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi – Lex specialis, donet je u vreme kada je Republika Srbija kao korisnik eksproprijacije, bila jedini osnivač i vlasnik preduzeća Beograd na vodi d.o.o. sa 100% državnim kapitalom. Rešenje o eksproprijaciji naše imovine doneto je nakon 21. avgusta 2015 godine, u vreme kada Republika Srbija kao osnivač nije bila vlasnik 100%, niti većinski vlasnik preduzeća za realizaciju projekta Beograd na vodi, već je bila manjinski vlasnik sa 32% udela“, navodi se u saopštenju kompanije NELT. 

Oni navode i da se od tog datuma radi isključivo o privatnom interesu firme BWCI iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao većinskom vlasniku preduzeća Beograd na vodi d.o.o.

„Upozoravamo javnost da je na ovaj način sprovedena faktička konfiskacija naše imovine, tj. oduzimanje iste bez naknade od strane države, što ukazuje da živimo u vremenima za koja smo mislli da su daleko iza nas, i da privatna svojina nije temelj našeg pravnog poretka i državnog uređenja“, piše u saopštenju.

Kompanija NELT dvadeset pet godina posluje na teritoriji Srbije i danas zapošljava 1700 ljudi. 

„Partneri smo najvećim stranim i domaćim kompanijama, lideri u odgovornom odnosu prema zajednici i državi. Osnivači i članovi najvažnijih poslovnih i drušvenih foruma kroz koje ulažemo napore za poboljšanje ukupne ekonomke i društvene situacije u Srbiji“, piše u saopštenju Nelta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.