Komunalci, radnici u kulturi i medijima protestovali ispred Vlade Srbije

Zaposleni u komunalnim delatnostima, ustanovama kulture, Radio televiziji Srbija (RTS), Radio televiziji Vojvodina (RTV) i listu Mađar so protestovali su danas pred Vladom Srbije sa zahtevom da im se povećaju plate za deset odsto, jer su im 2014. godine, kao i drugima u javnom sektoru, smanjene za toliko.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je Vlada Srbije 2014. godine smanjila plate i penzije "milionskoj armiji ljudi, a sada kada je moguće vratiti oteto, zahtev je uvažen samo za deo zaposlenih".

"Od povećanja plata izuzeto je oko 150.000 ljudi, a od toga u komunalnim delatnostima radi oko 70.000 ljudi. Pre mesec dana podneli smo zahtev da im se povećaju plate kao i ostalima u državnim službama, ali smo ostali bez odgovora", rekao je Stojiljković pred više stotina nezadovoljnih radnika.

Predsednik granskog sindikata javnog saobraćaja i komunalnih delatnosti Zoran Simić rekao je da su se na protest odlučili posle dva meseca neuspešnih pregovora s Vladom Srbije.

"Zaposleni u saobraćaju, čistoći, vodovodu... svaki su dan na ulici, ali su za Vladu Srbije nevidljivi  i nula", rekao je Simić i dodao da traže da im se vrati ono što je "oduzeto".

Predsednik granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Nezavisnost Dragan Milanović rekao je da su zahtevi za povećanje plata predati Vladi Srbije i da će zaposleni biti uporni u protestu koji će uključiti i jednosatnu obustavu rada.

"Na ovaj način se borimo, ne samo za povećanje plata već i za slobodu medija, da nam ne rastu rogovi od gledanja Pink televizije i čitanja tabloida. RTS plaćaju gradjani, a država im uzima taj novac i pretvara ga u javna sredstva i tako kontroliše medije", rekao je Milanović.

Najavio je da će zaposleni i sindikat tužiti ministra finansija Dušana Vujovića i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Milanović je dodao da je protest trebalo da predvodi i Savez samostalnih sindikata Srbije, ali je odustao u poslenjem trenutku bez obrazloženja. 

Vlada Srbije je budžetom za narednu godinu predvidela povećanje plata zaposlenima u republičkim ustanovama kulture od deset odsto, a u lokalnim samo pet odsto, dok su RTS i RTV isključeni iz povećanja, pošto je, kako je obrazložila, uvodjenjem TV pretplate prestao pravni osnov.

Vlada je odbila i isplatu nadoknade za umanjenje osnovice plata u Madjar sou zbog nepostojanja pravnog osnova pošto je učešće javnih sredstava u finansiranju tog lista ispod 50 odsto i iznosi 20 odsto.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.