Srbija

05.12.2016. 10:15

N1

Autor: Nova Ekonomija

Kovačević: Glavna mana novog budžeta što se previše uzima od naroda

Srbija

05.12.2016. 10:15

Sa novim budžetom mnogima neće biti bolje. Glavna mana predloženog budžeta što se previše novca uzima od naroda i uliva u državu, kaže ekonomista Milan Kovačević.

Predlog budžeta za sledeću godinu usvojila je Vlada Srbije i sada je pred poslanicima u parlamentu. Tekst budžeta napisan je na 1.263 strane. Planirani prihodi su 1.092,9 milijardi, rashodi 1.162 milijarde, uz planirani deficit od 69,1 milijardi dinara – to je 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Premijer je rekao da je to „najniži predviđeni deficit u istoriji Srbije“.

„Mnogima neće biti bolje, penzioneri će recimo manje dobiti u novčanike. Inflacija je veća od povećanja penzija. Oni koji se finansiraju iz budžeta, njima će biti bolje, 5-6 posto će biti povećane zarade. Previše se potencira smanjenje deficita, ali to direktno ne utiče na građane. Najviše utiče što je ovo ogromna preraspodela“, kaže Kovačević.

Kako kaže, deficit se pokriva povećanjem zaduženja.

„Kada bismo sveli na nulu, onda bismo mogli stati sa zaduženjem. Nije bitno koliko ste zaduženi, nego koliko to vas košta. Mogli smo malo brže to promeniti. Vrlo je važno da je pre 100 godina država uzimala 10 posto, a danas je to kod nas polovina onoga što stvorimo. Budžet je kolosalna preraspodela onog što se stvori. Važno je bilo da gledamo da li oni koji dobijaju iz budžeta, da li može malo da uštedi da ostane malo i onima koji plaćaju poreze“, kaže Kovačević.

Mi stalno povećavamo poreske stope i osnovice, kaže Kovačević.

„Poreska uprava nije dobro organizovana, i potpuno je zanemarena. Zanemarena je obuka kadrova, korišćenje elektronike na raspolaganju“, kaže Kovačević. 

Dodaje da se mora popraviti poverenje u porez.

„Propušteno je da se smanji broj ljudi da oni imaju veće zarade, a da oni ukupno daju manje novca. To bi bilo dobro da je u funkciji doprinosa građanima. Ali nije tako, naša država ima puno institucija koje ne doprinose dovoljno, a puno troše“, kaže Kovačević.

„Porez se mora plaćati, ali građani moraju i da razumeju da ono što daju da će otići i u dobre svrhe“, kaže Kovačević.

Kako kaže da nema mnogo prostora na smanjenja poreza, ali da veliki teret na zarade čine doprinosi.

„Ali tu imate jednu zamku. Propisano je da zarade javnog sektora neće preći 7 posto, a sada su dogovorili sa MMF da one mogu biti 8 posto. A za penzije ostaje 11 posto, to se ne menja. Ne zna se da li će ovih pet hiljada socijalne pomoći, da li će to otežati njihovo povećanje?“, kaže Kovačević.

Kovačević kaže da je država „krajnje loš vlasnik kapitala i nekretnina“.

„Ne postoji profesionalni pristup kapitalu i vlasništvu države. Nemamo ni dobro popisanu imovinu. Nismo ni mrdnuli, a tu se mnogo rasipa novac“, kaže Kovačević.

Neki imaju koristi, pa se to ne menja, kaže Kovačević.

„Ima nevidljivih načina kako može da se koristi to što u nekom preduzeći imate položaj. Neophodno je popisati imovinu. Državni revizor treba da proceni svrsishodnost imovine, da li su transakcije trebale tako da se odvijaju“, kaže Kovačević.

Kovačević dodaje da se država trudi da zaposli što više ljudi, i to pre subvencionisanja gde ima puno „štetnih ugovora“.

Previše u budžetu imam arbitrarnih isplata. Ne znaju se kriterijumi. To je na granici korupcije, kaže on.

„Ne sme biti prvi cilj zaposlenost. On je važan. Ali zaposlenost na zdrav način treba da proiziđe iz boljeg poslovanja“, kaže Kovačević.

Dodaje da se Srbija nerazumno zadužuje.

„U domaćem zaduženju imamo veliku zbrku. Država plaća pet šest posto na svoj dug. Znači da građani finansiraju svoju državu. Nedostaje izvesnost. Penzionerima je privremeno smanjen deo penzije, ne zna se koliko privremeno. Bojim se da kod nas ne postoji dobra veza između politike i građana“, kaže Kovačević.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.