Vesti iz zemlje

05.02.2015. 13:11

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Kovačević: Pravi trenutak za prodaju kompletnog Telekoma

Savetnik za investicije Milan Kovačević ocenio je da je sada povoljan trenutak za prodaju Telekoma Srbije zbog popravljanja utiska investitora o Srbiji.
„Bilo bi bolje da smo to uradili ranije, ali sada ima znakova popravljanja utiska o naštoj zemlji što znači da je i sada bolje nego da se dalje čeka“, rekao je Kovačević agenciji Beta.
Kovačević je kazao i da bi država trebalo proda sve akcije koje poseduje u Telekomu. 
„Ne vidim koji bi bio razlog da država učestvuje u jednoj telekomunikacionoj kompaniji sa kapitalom, a da su sve druge u privatnom vlasništvu. Najbolje rešenje je u celini prodati akcije države“, rekao je on. 
Prema njegovim rečima, visina cene koja će biti postignuta zavisiće i od toga kako će se država pripremiti i koliko će biti voljni kupci. Kovačević je ocenio i da je prodaja Telekoma Srbije razuman poteza ako se novac iskoristi za otplatu dugova države. 
„Mi na dugove koje imamo plaćamo skupe kamate. Kada je neko zadužen onda mu je razumno da proda neku imovinu da bi smanjio dug“, rekao je on. 
Kovačević je rekao i da pitanje opravdanosti prodaje Telekoma Srbije zavisi i od toga na koji način će biti potrošen novac i da ne bilo dobro da ode u javnu potrošnju. 
On je ocenio i da je šteta da se menja Zakona o privrednim društvima zbog Telekoma Srbije. 
„Trebalo je odmah otpisati sopstvene akcije Telekoma, pa bi i građani i držva imali veći procenat u vlasništvu“, rekao je Kovačević. Telekom je juče objavio javni poziv za izbor privatizacionog savetnika koji treba da utvrdi model prodaje toj preduzeća. 
Rok za dostavljanje ponuda je 6. mart, kada će ponude biti i otvorene. 
Odluka o najpovoljnijem ponuđaču za privatizacionog savetnika biće doneta u roku od 25 dana od otvaranja ponude. Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra. 
Jedini ponuđač, austrijski Telekom, nije bio spreman da izdvoji toliku sumu ođednom već 950 miliona evra u gotovini, a ostatak traženog novca je ponudio kroz investicije, ali je tender propao. 
Najveći akcionar Telekoma je držva Srbije sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ovi su brzo savladali rečnik ,,kako pričati a ne reći ništa…,,. Kako je moguće da zakon o usklađivanju penzija nije ukinut a da će biti urađen novi koji će podrazumevati linearnost ali tek od 2020g. a šta se dešava sa važećim zakonom do tada?????? Ovakve priče i primeri života su samo mogući kod nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.