Srbija

19.09.2023. 11:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Kreditna linija EBRD 25 miliona evra za mala i srednja preduzeća

proizvodnja Konelek Foto: Paola Felix Meza

Srbija

19.09.2023. 11:00

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kreditnu liniju u iznosu od 25 miliona evra kojom će Banca Intesa Beograd dodatno podržati ulaganja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Zahvaljujući tim kreditima mala i srednja preduzeća u zemlji imaće mogućnost da povećaju ulaganja u zelene tehnologije, kao i druge oblasti koje će im olakšati proces usklađivanja sa direktivama Evropske unije (EU) i drugim relevantnim međunarodnim standardima, navodi se u saopštenju EBRD.

Pored pristupa povoljnim izvorima finansiranja, mala i srednja preduzeća dobiće i dodatni podsticaj u vidu bespovratnih sredstava u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita, koja će finansirati Luksemburg, Norveška i drugi donatori čije se učešće očekuje, dok će im prilikom pripreme i implementacije finansiranih investicija na raspolaganju biti i podrška programskih konsultanata.

„Veoma mi je drago što su sredstva iz kreditne linije primarno namenjena zelenim investicijama, budući da je to u skladu sa našom suštinskom posvećenošću aktivnostima usmerenim na sprovođenje dekarbonizacije i ozelenjavanje srpske privrede“, izjavila je Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu.

Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, rekao je da nastavljaju da se fokusiraju na primenu ESG principa u poslovanju podržavajući zelenu tranziciju, a u skladu sa strateškim planom naše matične grupe, Intesa Sanpaolo i uložili smo oko 70 miliona evra u podršku održivim projektima u privredi Srbije, navodi se u saopštenju EBRD.

EBRD: 500 miliona evra za brzi internet u selima Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.