Vesti iz zemlje

09.09.2015. 21:32

Capital.ba

Autor: Nova Ekonomija

Kusturica gradio Andrićgrad bez građevinskih dozvola?

Emir Kusturica mogao bi da ostane bez Andrićgrada ukoliko ne plati dug za PDV, piše regionalni portal Capital.ba.
Prema informacijima tog portala, firma „Andrićgrad“ u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM (613.549 evra) poreza na dodatnu vrednost, jer je, navodno, utvrđeno da su sve zgrade u „Andrićgradu“ pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole.
Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u poslednjoj kontroli otkrili su da je „Andrićgrad“ doo Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju „Andrićgrada“, što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole. 
Firma „Andrićgrad“ se nalazi i na 77 mestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje s dugom koji iznosi 1.255.521,55 KM (641.937 evra). Iznos duga se svakog dana menja zbog obračuna zateznih kamata tako „Andrićgrad“ trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM (546.248 evra) i zatezne kamate od 187.152,00 KM(95.689 evra), piše Capital ba. 
„Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvatala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim delom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata”, potvrdio je za Capital načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević. 
„Andrićgrad“ trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe, svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine. U sredu je izdato Rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate”, rekao je Kovačević. 
On kaže da onog trenutka kada „Andrićgrad“ pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriće se zakonski osnov da najveći deo ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 hiljada KM, međutim do tada „Andrićgrad“ se tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ovo je čista diskriminacija
    Pa zar penzioner ne placa sve porez I PIO to je oko 21000 din mesecno I u periodu kada ne raddi ne prihoduje on to mora da plati ali od penzije od 25000
    Pa je ova diskriminacija sramna neradimo mi ovo iz zabave vec nuzde ovomi lici na kaznu za umanjenje penzije ako nisi imao 65 god bez obzira na osradjenih 42 godine staža ovo je sramota bez presedana satirete nas a sa druge strane ulagujete se
    OVO SU DISKRIMINATORSKI POTEZI I TREBA DA VAS JE SRAM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.