Vesti iz zemlje

14.04.2016. 13:49

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Lokalne samouprave uvode energetske menadžere za uštedu struje

Sve lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika u obavezi su da formiraju Kancelariju za energetsku efikasnost i zaposle energetskog menadžera. Prioritet su stambene zgrade, a cilj je štednja energije, što je jedna od obaveza na putu priključenja zemlje Evropskoj uniji.

Srbiju u tome, sa 2,5 miliona dolara, pomaže Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U toku je i javni poziv za raspodelu još milion evra iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Poslove energetske obnove, lokalne samouprave do sada su radile periodično i u manjem obimu. Rađena je izolacija ili menjana zastarela stolarija. Na organizovanu primenu mera energetske efikasnosti, od ovog aprila obavezuje ih i zakon, a poslove će voditi obučeni energetski menadžeri.

Zadatak lokalnih samouprava je da podižu svest građana o štednji energije, a moraju da naprave i konkretne planove za uštede. UNDP sa resornim institucijma pratiće njihovu realizaciju.

Maja Matejić, menadžer za energetiku u UNDP, navodi da će trideset opština dobiti pomoć u uspostavljanju kancelarije za energetski menadžment i to će biti one opštine sa najmanje kapaciteta i to su opštine koje imaju 20–50.000 stanovnika.

„Pored pomoći za uspostavljanje kancelarije, projekt obezbeđuje i informacioni sistem za energetski menadžment. To jedna veoma zahtevna aplikacija za potrošnju energije i vode u javnim objektima“, kaže Majetićeva.

Stambeni objekti su najveći rasipnici energije, a oko 80 odsto kuća u Srbiji nema ni izolaciju. Lokalne samouprave do polovine maja mogu konkuristi i kod Ministarstva energetike za novac iz Budžetskog fonda energetske efikasnosti sa projektima obnove fasada, tavanica, zamene stolarije, javno osvetljenje, uvođenje klima i zamenu kotlova za grejanje.

„Smanjenjem potrošnje doprinećemo boljem ekonomskom položaju opština. Ušteđena energija je najjeftinija energija. Drugi deo se odnosi na obaveze prema energetskoj zajednici gde smo se obavezali da do 2018. uštedimo devet posto energije“, napominje Miloš Banjac iz Ministarstva energetike.

Uporedo se pripremaju i programi smanjenja potrošnje energije u državnim institucijama, a posebno u industriji. Srbija troši i četiri puta više energije od evropskog proseka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.