Vesti iz zemlje

19.07.2018. 11:44

Tanjug

Autor: AIESEC zove

Mali: Novi aranžman sa MMF-om znači da nam pomoć više ne treba

Novi aranžman sa MMF-om je veoma važan, jer pokazuje da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila dobre ekonomske rezultate, kaže ministar finansija Siniša Mali.

To znači, dodao je, da joj više nije potrebna finansijska pomoć.

„Ovo je još jedan korak na našem putu strukturnih reformi i dobar signal za investitore“, istakao je Mali. 

Bord izvršnih direktora MMF-a je potvrdio na jučerašnjoj sednici u Vašingtonu novi aranžman sa Republikom Srbijom, koji će trajati 30 meseci, odnosno do januara 2021. godine. 

Novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) je iskljičivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. 

Mali je dodao da je važno da održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost, da unapredimo našu privredu, da povećamo konkurentnost i da obezbedimo visoke stope rasta, „jer samo to znači nova radna mesta i bolji životni standard naših građana“. 

Glavni ciljevi Programa su, kako ističe, održavanje javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod, održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP, reforma sistema plata u javnom sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i uspostavljanje mera za smanjenje vremena procesuiranja refundacija PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima. 

„Potpuno smo posvećeni ovim ciljevima i to će nam biti apsolutni prioritet u narednom periodu. Važno je da ojačamo naše institucije i da ih učinimo još efikasnijim, a tu pre svega mislim na modernizaciju Poreske uprave, koja je neophodna“, zaključio je Siniša Mali.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.