Siniša Mali FOTO: N1

Mali: Srbija je na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta

Siniša Mali FOTO: N1
Delegacija MMF-a završava drugu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za prošlu godinu. Naveo je da je sada prioritet nastavak strukturnih reformi, prevashodno u oblasti javnih preduzeća. 

"Srbija je na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta", ističe Mali.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su dva cilja posete delegacije MMF-a Srbiji – da se potvrde rezultati iz 2018. godine i da se definišu ciljevi i prioriteti za ovu godinu.

"Veoma je važno da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za 2018. godinu, a još jedanput ću ponoviti, visoka stopa rasta BDP-a biće 4,3-4,4 za 2018. godinu, što nas svrstava među najbrže rastuće ekonomije ne samo u regionu već i u Evropi", naveo je Mali.

Pored toga, Mali naglašava i veliki trend smanjenja stope nezaposlenosti – stopa nezaposlenosti u oktobru i novembru bila je oko 11 odsto u odnosu na 2013. godinu, kada je bila 25 odsto.

"Treću godinu zaredom smo u plusu što se tuče budžeta, kraj godine smo dočekali sa 32,2 milijarde dinara viška novca u budžetu i ono što me posebno ohrabruje i mislim da građane Srbije takođe, ako pogledate januar da znate da smo planirali 7,8 milijardi dinara viška, negde oko 65 miliona evra, a ostvarili smo tri puta bolji rezultat – 23,6 milijardi dinara suficita za prvi mesec ove godine", istakao je ministar.

Naglasio je da je prioritet nastavak strukturnih reformi, prevashodno u oblasti javnih preduzeća.

Ostaje nam da se bavimo i poboljšanjem rada javne administracije, dodaje ministar

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara