Siniša Mali FOTO: N1

Ministar kaže da je ostvaren suficit od 49,1 milijarde dinara

Mali: Srbija za sedam meseci otplatila kredite od 3,1 milijarde evra

Siniša Mali FOTO: N1

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Vlada Srbije za sedam meseci ove godine otplatila kredite u vrednosti 370 milijardi dinara, što je oko 3,1 milijarda evra, a da je u budžetu ostvaren suficit od 49,1 milijarde dinara.

Mali je gostujući na televiziji Pink rekao da je Srbija među tri zemlje u Evropi po stopi privrednog rasta od 4,5 odsto u prvih šest meseci ove godine. 

"To je najveća stopa rasta u poslednjih deset godina. Za nas je najvažnije da se ta promena vidi, da je građani prepoznaju i da znaju koji je njen značaj za ukupni kvalitet njihovog života", rekao je Mali i dodao da je sada najveći izazov da se sa tim pozitivnim trendovima nastavi. 

Naglasio je da ga naročito ohrabruju podaci koji ukazuju na diverzifikaciju privrednog rasta, što zapravo znači da je vidljiv privredni rast u više privrednih oblasti. 

"Imamo povećanje rasta građevinske industrije od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To znači da su pokrenute obimne investicije, gradimo autoputeve, rekonstruišu se pruge, grade se stanovi. Prerađivačka industrija je takođe porasla, kao i poljoprivreda. Turizam ima rast od 12,9 odsto. Samo izvoz u okviru IT industrije dostigao je rast od 30 odsto", rekao je Mali. 

Po njegovim rečima podatak o smanjenju nezaposlenosti sa 25,9 odsto od pre par godina na današnjih 13 do 14 odsto, pokazatelj je da je bila ispravna strategija da što više građana ima primanja, te da se sada polako otvara prostor za povećanje plata. 

"Znam da ima ljudi koji teško žive, ali naša strategija od pre par godina je bila da oni koji nemaju posao da ga dobiju, makar i sa nižim primanjima, a sada radimo na tome da obezbedimo uslove da se te plate povećaju", rekao je ministar i podsetio da je međugodišnji nominalni rast prosečnih plata u maju ove godine bio 6,9 odsto. 

Mali je najavio da će Vlada Srbije sa predstavncima Međunarodnog monetarnog fonda u septembru razgovarati, ne samo o povećanju penzija i plata u javnom sektoru, već kako da privreda bude još konkurentnija. U planu je, kako je rekao, dalje smanjenje nekih poreskih nameta i usvajanje zakona o naknadama, sa ciljem da se povećaju investicije i broj radnih mesta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara