Srbija

23.03.2023. 15:41

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Manje provizije na kartice, alat u borbi protiv sive ekonomije

kartice i novac Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

23.03.2023. 15:41

Trgovačka naknada na transakcije putem kreditnih i debitnih kartica je značajno smanjena zahvaljujući primeni Zakona o međubankarskim naknadama i snižavanju međubankarske provizije, objavljeno je u Programu za smanjenje sive ekonomije 2023/25 u najnovijem Službenog glasnika.

Naknada za prosečnu transakciju putem debitne kartice smanjena je sa prosečnih preko jedan odsto na 0,2 odsto, odnosno na 0,3 odsto za plaćanje kreditnim karticama,

Prema raspoloživim podacima, od donošenja Zakona naplaćena trgovačka naknada je praktično prepolovljena, odnosno za prihvatanje platnih kartica na prodajnim mestima je snižena sa prosečnih preko dva odsto, na oko jedan odsto od iznosa transakcije, a za internet prodajna mesta sa prosečnih preko 2,3 odsto na 1,15 odsto.

Sve ovo se odrazilo i na porast broja plaćanja platnim karticama, kao i na rast prodajne mreže (fizičkih i internet prodajnih mesta koja prihvataju bezgotovinska plaćanja), navodi se u ovom Programu.

Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica („Službeni glasnik RS”, broj 44/18 – u daljem tekstu: Zakon) usvojila je Narodna skupština, na predlog NBS, u junu 2018. godine. Zakon je donet u cilju obezbeđenja transparentnosti i fer praksi u kartičnom poslovanju i smanjenja troškova prihvatanja platnih kartica na prodajnim mestima. Zakonom su limitirane i višestruko smanjene međubankarske naknade za plaćanja platnim karticama na prodajnim mestima i obezbeđeno je da trgovcima budu pružene detaljne i jasne informacije u vezi sa troškovima kartičnih plaćanja koje imaju prema banci sa kojom su ugovorili prihvatanje ovog bezgotovinskog načina plaćanja na prodajnom mestu. Time je značajno ojačana pregovaračka pozicija malih trgovaca i zanatlija u odnosu sa bankom i stvoreni su uslovi da rast mreže za bezgotovinska plaćanja u zemlji bude značajniji u narednom periodu.

„Za dalji razvoj bezgotovinskih plaćanja u Srbiji ključno je da se, nakon sniženja međubankarskih provizija, kao posledice regulatornih mera Narodne banke Srbije (NBS), i drugi akteri na tržištu uključe u aktivnosti koje će doprineti porastu broja bezgotovinskih plaćanja u zemlji, prvenstveno kroz aktivnosti usmerene ka daljem smanjenju troškova bezgotovinskih plaćanja“, dodaje se u dokumentu.

Međubankarska naknada (eng. multilateral interchange fee) označava naknadu koja se plaća za platnu transakciju na osnovu platne kartice.

Zakonom je propisano da međubankarska naknada kod transakcije debitnom karticom ne može biti viša od 0,2 odsto vrednosti transakcije, dok međubankarska naknada kod transakcije kreditnom karticom ne može biti viša od 0,3 odsto od vrednosti transakcije.

NBS: U Srbiji raste bezgotovinsko plaćanje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.