Vesti iz zemlje

07.10.2014. 15:20

Beta

Autor: Nova Ekonomija

MAT: Srbija ušla u recesiju

Srbija je ušla recesiju, ocenili su ekonomisti okupljeni oko biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaje Ekonomski institut.
„Mi smo ušli izgleda u recesiju. Pitanje je sada je li to samo incidentno, slučajno, ili je stvarno jedna neprijatna tendencija. Ako se ne bude poboljšala dinamika privredne aktivnosti, onda ne može biti ni fiskalne konsolidacije“, rekao je ekonomista Stojan Stamenković na predstavljanju novog broja tog mesečnika.
Kako je precizirao, u Srbiji poslednjih meseci pada industrijska proizvodnja, do pada bi moglo doći i u poljoprivredi, padaju i uvoz i izvoz i sve su očiglednije tendencije koje se mogu okarakterisati kao deflacione tendencije. 
Stamenković, koji je i koordinator istraživačkih projekata MAT-a, napomenuo je da recesioni i finansijski pritisci nisu prisutni samo u Srbiji, već u celom regionu i evropskom okruženju od počeka ove godine, nakon zatišja u četvrtom kvartalu 2013. 
Urednik MAT-a, ekonomista Vladimir Vučković je naveo da je procena da će ove godine pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti oko jedan odsto, napominjući da nema nagoveštaja da sledeće godine tendencija pada proizvodnje i izvoza neće biti nastavljena. Prema njegovim rečima, opadajući trendovi postali su proteklog leta opšta karakteristika privredne aktivnosti u Srbiji, a međugodišnje stope promena u avgustu su duboko negativne u industrijskoj proizvodnji, izvozu i uvozu. 
Vučković je precirao da je ukupna industrijska proizvodnja u avgustu ove godine bila za 13,1 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, a da je kumulativni međugodišnji pad u prvih osam meseci bio 4,3 odsto. Istako je da je, prema statističkim podascima, osetno smanjena i proizovodnja prerađivačke idustrije, pri čemu taj pad, kako je rekao, ne može da se poveže sa majskim poplavama. 
„Trend proizvodnje prerađivačke industrije prešao je na silaznu putanju sredinom poslednjeg kvartala prošle godine i, sa nivoa koji je u oktobru 2013. bio za 2,7 odsto viši od proseka te godine, u avgustu 2014. se spustio na nivo koji je za 2,1 odsto niži od tog proseka“, naveo je Vučković. 
Na pad idustrijske prozvodnje, prema njegovim rečima, znatno je uticala smanjena proizvodnja motornih vozila, koja je u avgustu bila samo 20 odsto mesečne proizvodnje u prošloj godini, a 70 odsto manje od već redukovane proizvodnje Fijat automobila Srbija u avgustu prošle godine. 
Dodao je da je smanjenje prozvodnje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu uticalo i na pad izvoza, koji je u avgustu bio za pet odsto manji nego u istom mesecu prošle godine. 
Vučković je kao loše naveo to što je u padu proizvodnja 10 navećih prerađivačkih oblasti, koje čine tri četvrtine prozvodnje prerađivačke industrije. 
Mesečnik ekonomski časopis Makroekonomske analize i trendovi izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kada se govori o prosecnoj plati valjalo bi i napisati koji procenat zaposlenih ima vise od proseka a koliko njih ima manje od proseka. Ta j procenat bi bio vise nego porazavajuci, ovako deluje da je svima standard u neku ruku zadovoljavajuci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.