Srbija

31.08.2023. 15:33

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Menja se Zakon o divljači i lovstvu, pooštravaju se uslovi za dobijanje lovne karte

Pixabay

Srbija

31.08.2023. 15:33

Kretanje i prisustvo drugih lica (uključujući i decu) sa osobama koja učestvuju u lovu biće zabranjeno, predlaže se u radnoj verziji nacrta izmena i dopuna Zakona o divljači i lovstvu. Pored toga, predlaže se i pooštravanje mera za pravo na lov i dobijanje prava na lovnu kartu, kao i uvođenje obavezne i kontinuirane edukacije lovaca.

Izmene zakona bi obuhvatale i u ukidanje obaveze lovočuvara da nosi oružje, već  bi se to ostavilo kao mogućnost.

Lovočuvar bi bio i ovlašćen da udalji iz lova lice koje ne poštuje mere sigurnosti u lovu ili ili lovi divljač na način ili uz upotrebu oružja i municije suprotno zabranama propisanim  zakonom ili lovi bez lovne karte ili dozvole za lov.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je da počinje izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

Predstavnici državnih organa, organizacija, udurženja, privrednih subjekata, stručne javnosti mogu da se upoznaju tekstom radne verzije nacrta i najkasnije do 8. septembra 2023. godine daju svoje komentare, sugestije i predloge.

Ministarstvo je objavilo objavilo radnu verziju ncarta, kao i dokument za razlozima sa donošenje izmena i dopuna.

Predloženim izmenama se na prvom mestu zabranjuje se prisustvo i kretanje drugih lica sa licima koja učestvuju u lovu (uključujući i dece). Obzirom na aktuelna dešavanja u Srbiji, i mnoštvo nesrećnih slučajeva u kojima su učesnici koristili oružje, Ministarstvo navodi da je neophodno bezbednost u lovu podići na najviši mogući nivo, navodi se u objašnjenju.

Zbog toga se predlaže da se u zakon doda stav koji kaže da „u lovu mogu učestvovati ovlašćeno lice korisnika lovišta, vođa grupe i lovci i da je zabranjeno je prisustvo i kretanje drugih lica“. 

Predloženo je i pooštravanje mera za pravo na lov, i dobijanje prava na lovnu kartu, kao i uvođenje obavezne i kontinuirane edukacije lovaca.

Naime, izmenama zakona se predlaže privremena zabrana bavljenja lovom na teritoriji Srbije, čime se, kako se navodi u dokumentu Ministarstva, uvodi odgovornost lica za kršenje zabrana i mera sigurnosti u lovištu obzirom da se u praksi pokazalo da postojeća zakonska rešenja predviđaju mnoštvo kazni za korisnike lovišta, ali skoro nikakvu represivnu meru za sama lica.

U zakon bi zato moga do bude dodat član koji propisuje „meru zabrane lovom“.

Predlog je da meru zabrane bavljenja lovom na teritoriji Srbije Ministarstvo izriče licu koje se ne pridržava mera sigurnosti u lovu ili lovi divljač na način ili uz upotrebu oružja i municije koji su zabranjeni zakonom ili lovi bez lovne karte ili dozvole za lov.

Ministarstvo bi tu meru izricalo na osnovu predloga korisnika lovišta i zapisnika lovočuvara o izvršenoj ili pokušanoj nedozvoljenoj radnji i o izvršiocu.

Zabrana lova može se izreći u trajanju od jedne godine, a u slučaju ponavljanja nedozvoljenih radnji, može se izreći trajna zabrana bavljenja lovom na teritoriji Srbije.

Počinje sezona lova ptica selica, zbog čega treba zaustaviti krivolov

Тakođe, predlog je i da se izmeni član zakona koji se tiče lovne karte. Lovna karta može biti mesečna i godišnja, kao i do sada, sa tim što se detaljnije propisuje ko može dobiti godišnju, a ko mesečnu kartu.

Pravo na godišnju lovnu kartu bi, kako se sada predlaže, imalo lice koje je državljanin Srbije, ako ima položen lovački ispit ili je steklo diplomu srednje ili visoke škole u kojoj je izučavalo predmet iz oblasti lovstva, ako redovno pohađa obuke, ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija (osim za sokolarenje) i nema izrečenu meru zabrane bavljenja lovom.

Pravo na mesečnu lovnu kartu bi imao strani državljanin, ako poseduje važeću lovačku ispravu zemlje čiji je državljanin i ako ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija, kao i državljanin Srbije za komercijalni lov, ako ispunjava uslove koji su predviđeni i za dobijanje godišnje karte.

Ministarstvo je, takođe, iz „razloga zaštite, upravljanja, lova, korišćenja i unapređivanja populacija divljači, ali i smanjenja mogućnosti od širenja zaraze i šteta“ predložilo da površine koje se koriste za vojne namene, više ne budu nelovne površine.

Lovačkom savezu Srbije bi, prema predlogu u radnoj verziji nacrta, bilo povereno da donosi i sprovodi program obuke lovaca (koji sadrži zakonodavni okvir u oblasti lovstva, gajenje i ekologiju divljači, gazdovanje lovištem i organizaciju lova, lovnu kinologiju, kao i postupanje sa oružjem i municijom i druge mere sigurnosti u lovu), da distribuira lovne karte, vodi Кatastar lovišta i Centralnu bazu podataka.

U Кatastar lovišta i u Centralnu bazu podataka upisuju se i vode svi podaci od značaja za planiranje, upravljanje i nadzor nad lovnim gazdovanjem, zaštitom divljači i staništima divljači, „kao i podaci o lovcima, lovnim kartama i izrečenim merama zabrane bavljenja lovom“.

Međunarodni sajam lova i ribolova otkazan zbog moratorijuma

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.