Vesti iz zemlje

15.03.2016. 12:07

Magločistač

Autor: Nova Ekonomija

MILENOVIĆ: Srbija je brutalno opljačkana pod velom patriotizma

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović izjavila je da je Srbija tokom devedesetih godina, u vreme kada je bila pod sankcijama Ujedinjenih nacija, „brutalno opljačkana pod velom patriotske brige“ za narod.

„Srbija je brutalno opljačkana: penzioni fond, zdravstveni fond, čitav budžet Srbije je brutalno opljačkan i iznesen na Kipar pod velom patriotske brige za sve nas tokom sankcija. Ta istina, nažalost, nije uspela da dobije sudski epilog“, kazala je Miroslava Milenović za portal „Magločistač“.

Dodala je da je njen najveći poraz u karijeri to što istraga o kiparskom novcu nikad nije izašla na svetlost dana.

„Mnogo godina sam potrošila na taj slučaj. Moj je poraz to što nisam uspela dovoljno da animiram tužilaštvo. Mnogi moji prijatelji će reći zašto bi to bio moj lični poraz, ali ja nekako mislim da ako profajler, forenzični računovođa nije uspeo da animira tužioca, verovatno je neka greška u njemu“, ocenila je Miroslava Milenović.

Prema njenim rečima, kapaciteti policije u Srbiji za istraživanje finansijskih pronevera su sve bolji i bolji, i na tome bi Srbiji mogle da pozavide i mnoge evropske zemlje, ali je problem u nedostatku političke volje.

„Naša policija je na zavidnom nivou znanja, spremna je, a to što se njeni kapaciteti ne ostvaruju u praksi, razloge treba tražiti u političkim razračunavanjima i u tome što se policija guši u nekim političkim aferama i nekompetentnom vođstvu“, kazala je Miroslava Milenović.

Ocenila je da Srbija ima „jedno potpuno rastureno i neefikasno“ pravosuđe koje jednostavno nije sposobno da procesuira krivična dela.

Prema njenim rečima, sistemska korupcija je ona koja razara društvo, i zato borba protiv korupcije mora da ide odozgo, od najviših državnih činovnika i funkcionera.

Ocenila je da je borba protiv korupcije u Srbiji samo deklarativna.

„Premijer i vladajuća politička elita su došli na vlast na krilima 24 predmeta Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije, međutim, na kraju smo samo dobili ignorisanje i bespoštednu borbu protiv Saveta za borbu protiv korupcije i njegovih članova, dok 24 predmeta nisu završena“, navela je Miroslava Milenović.

Založila se za donošenja zakona o poreklu imovine i krivičnog dela neosnovanog bogaćenja.

„Mi jedanput moramo da podvučemo tu crtu i da krenemo od nule, da znamo da će ovu Srbiju izvući bogati pojedinci, ali pojedinci u privatnom sektoru koji su svoje bogatstvo zaradili na pošten način, a ne da imamo samo žrtve tranzicije i one koji su prelili državnu imovinu u svoje džepove“, kazala je Miroslava Milenović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.