Vesti iz zemlje

24.09.2016. 11:09

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo poljoprivrede će ispraviti nedostatke

Novac Evropske unije i dalje je na raspolaganju poljoprivredi Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Ministarstvu smatraju da je pisanje medija o tome „rezultat nedostatka tačnih, potpunih i aktuelnih informacija, a ne zlonamernosti i potrage za još jednim udarnim naslovom“.

„Poljoprivreda je logično opredeljenje i glavni posao Srbije prema kome bi svi, pre svega, trebali da se postavimo odgovorno“, navodi se u saopštenju.

IPARD program 2014-2020 odobren je Srbiji od strane Evropske komisije u ukupnom iznosu od 175 miliona evra, ističu u Ministarstvu i dodaju da je cilj akreditacije strukture za sprovođenje programa – dobijanje odobrenja da se sredstva namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju iz fonda pristupne pomoći koriste na programom propisani način, ističu u ministarstvu.

„S obzirim da je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva i akreditovana, aktivna i funkcionalna Uprava za agrarna plaćanja (UAP), koja će biti stub poljoprivrednog razvoja u Srbiji, aktivnost usmerena ka ovoj liniji finansiranja bila je i jedan od prvih poteza Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, formiranog pre 35 dana“, ukazuje se u saopštenju.

Privremeno odbijena akreditacija, o čemu je Ministarstvo obavešteno 8. avgusta 2016. godine u dokumentu o zapažanjima i preporukama revizije Evropske Komisije, koja je obavljena u periodu od 23. maja do 1. juna 2016. godine, tretirana je kao prioritet, što je podrazumevalo najbržu moguću pripremu odgovora na date preporuke i rad na otklanjanju konstatovanih nedostataka.

Po prijemu preporuka Ministarstvo je odmah formiralo tim koji se bavi analizom blokirajućih faktora, konstatovanih prilikom procesa revizije.

Tim je sačinjen od IT stručnjaka, građevinskih inženjera, kadrova CIP-a i Građevinske direkcije Srbije i za zadatak ima eliminisanje problematičnih aspekata, IT konfigurisanje i bezbednost sistema kao i selekciju neophodnih kadrova koja je u toku.

U međuvremenu, Ministarstvo je obezbedilo i novac za kompletno finansiranje svih ovih aktivnosti, koje imaju za cilj da obezbede odobrenje akreditacije prilikom naredne revizije Evropske komisije.

Ministarstvo je odlučno da istraje u nameri da postigne evropski nivo standarda u poljoprivredi i omoguči servis poljoprivrednicima i svim relevantnim činiocima sa kojima sarađuje, a koji se ogleda pre svega u pristupu potrebnim resursima – znanju, kadrovima i finansijskim sredstvima.

U Ministarstvu ističu da će, pošto je Srbija poljoprivredna zemlja, učiniti sve što je potrebno kako bi kvalifikovalo ovu temu kao centralnu društvenu temu.

„Ministarstvo se neće baviti krivicama i senzacijama i neće trošiti vreme na prošlost, već konstatovanjem činjeničnog stanja, rešavanjem problema i pripremom novih projekata koji su u službi aktivnog razvoja. Jedan od prioriteta jeste i budžet od 175 miliona evra iz IPARD programa, koji je i te kako dostižan. Znamo sve šta treba da se uradi i uveliko radimo na tome, a o preciznim rokovima izjasnićemo se kada oni budu izvesni“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je  pozvalo medije, kao i sve aktivne činioce u poljoprivredi, da u Ministarstvu prepoznaju konstruktivnog partnera koji je spreman da sluša, razume, razmišlja i deluje u skladu sa strategijom i jasnim ciljevima za modernu i uspešnu Srbiju na evropskom putu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.