Srbija

07.09.2016. 10:22

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo: Ukidanje povraćaja PDV-a za bebe nije opterećenje za nove roditelje

Srbija

07.09.2016. 10:22

Ukidanje povraćaja poreza na dodatnu vrednost (PDV) za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Zahvaljujući izmenama „više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će „prednost ovakvog socijalnog pristupa biti i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun“.

„Na novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka“, navelo je Ministarstvo finansija.

Objašnjava se i da je osnovni cilj izmene, u sklopu Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost  „ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu“.

„Kako je refundacija PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, po osvojoj suštini, mera socijalne politike u smislu da pravo na refundaciju PDV mogu da ostvare roditelji bebe određenog imovinskog statusa, potrebno je da sve mere socijalne politike, budu predmet zakona koji uređuju socijalnu politiku, a ne zakona koji uredjuje oblast oporezivanja potrošnje PDV“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija je najavilo i da će u dogovoru sa Ministarstvom rada i socijalne politike u narednom periodu opredeliti neophodna sredstva.

Dodaje se i da će Poreska uprava, do primene novog zakona od 1. januara 2017. redovno i u roku procesuirati podnete zahteve i da će roditelji dobiti povraćaj PDV-a u skladu sa važećim zakonskim propisom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.