Vesti iz zemlje

02.09.2022. 12:18

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Mladi u Srbiji roditeljsku kuću napuštaju u ranim tridesetim

Pixabay

Mladi ljudi u Srbiji roditeljsko gnezdo napuštaju u proseku sa 31,4 godine, podaci su Eurostata za 2021. godinu.

Eurostat je analizirao koliko mladi ljudi, u zavisnosti od države, u proseku imaju godina kada odlaze iz roditeljskog doma. 

Na nivou Evropske unije (EU), mladi roditeljski dom napštaju u proseku sa 26,5 godina. Ipak godine napuštanja kuće u kojoj su odrasli zavise od države do države. 

Na nivou EU, mladi u Portugalu su najstariji u trenutku osamostaljenja, odnosno imaju 33,3 godine, slede mladi u Slovačkoj sa 30,9 godina, Grčkoj, 30,7 godina i Bugarskoj gde imaju 30,3 godine kada odlaze iz roditeljskog doma. 

Nasuprot tome, mladi u Švedskoj u proseku roditeljski dom napuštaju sa 19 godina, u Finskoj sa 21,2 godine, u Danska 21,3 godine i Estoniji 22,7. 

MLADI KOJI ODLAZE: TREBA SE BORITI SAM U SVETU
Šta sprečava mlade da se osamostale? (VIDEO)

U većini severnih i zapadnih zemalja, mladi su u proseku napuštali roditeljski dom u ranim i srednjim dvadesetim, dok je u južnim i istočnim zemljama prosečna starost bila u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim.

Muškarci su, na nivou EU, tokom 2021. godine napuštali roditeljsko domaćinstvo u proseku sa 27,4 godine, a žene sa 25,5 godina 2021. godine. 

Ovaj trend je primećen u svim zemljama, odnosno mlade žene su u proseku napuštale roditeljsko domaćinstvo ranije od mladića.

MLADI KOJI ODLAZE – IZMEĐU PORODICE I NORMALNOG ŽIVOTA

Najveći jaz među polovima pronađen je u Rumuniji, gde su mladi muškarci otišli iz roditeljske kuće u proseku ​​sa 30,3 godine, a žene sa 25,6 godina (4,7 godina razlike), sledi Bugarska (gde je razlika 3,5 godine u korist žena). 

Nasuprot tome, Švedska, Danska i Irska zabeležile su najmanju jaz između mladih muškaraca i žena koje napuštaju roditeljski dom: 0,4, 0,5 i 0,9 godina. 

Rodni jaz je bio izraženiji u zemljama u kojima su mladi kasnije napustili roditeljski dom, a manje u zemljama iz kojih su otišli ​​ranije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.