Vesti iz zemlje

12.04.2023. 16:25

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Mladi uče da razvijaju igre uz Gejmlab platformu

Foto: Nordeus fondacija

Otvorena edukativna platforma za učenje o gejmingu Nordeus fondacije, Gejmlab, omogućava mladima da nauče kako da naprave svoje prve igre kroz jednu od najpopularnijih igara današnjice „Fortnite“, saopštila je Nordeus fondacija.

Zahvaljujući kursu koji predstavlja nadogradnju Gejmlab platforme i kreatorskom delu igre, pod nazivom Fortnite Creative, polaznici mogu da steknu svoja prva iskustva u razvoju igara gotovo bez ikakvog prethodnog tehničkog znanja.

Kako svi mogu da prave igre uz Gejmlab i Fortnite Creative?

Osnova Gejmlab platforme koju čine kursevi o gejming industriji, razvoju igara i različitim ulogama u tom procesu, nadograđena je kursem za Fortnite Creative koji omogućava mladima da savladaju alate i procese rada kako bi što uspešnije napravili svoje prve igre i otvorili ih za igrače širom sveta da probaju.

Kurs je nastao kao rezultat bliske saradnje Nordeus fondacije i sertifikovanog predavača za Unreal Engine, Darka Subotina, docenta Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, koji je napravio praktične video sadržaje kursa. Oni pokrivaju sve što je potrebno za uspešan početak kreativnog rada, od uvoda u Fortnite Creative, mogućnosti i ograničenja, izgradnju svetova, atmosfere i osvetljenja, preko mehanike igre i zvuka.

Učenje kroz iskustvo u Fortnite Creative-u dostupno je kroz individualno korišćenje platforme, ali i kroz školski program koji se realizuje u šest beogradskih srednjih škola. U ovom pilot programu pokrenutom u 2022. godini profesori i učenici zajedno stvaraju video igre, stičući brojne veštine i znanje potrebno za uspeh u jednoj od najvećih i najkreativnijih industrija na svetu.

Učenici su imali priliku da znanje stečeno na Gejmlab platformi nadograde na jednodnevnoj konferenciji organizovanoj u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti kao i na radionicama na kojima su u svojim školama pravili koncepte svojih igara. Igre koje se stvaraju u okviru ovog programa javnost će imati priliku da vidi i isproba ovog leta.

Sticanje znanja i veština kroz razvoj igara

Razvoj igara je multidisciplinarni proces kroz koji mladi stiču brojne veštine i znanja, potrebna za uspeh u budućnosti bez obzira na to čime će se profesionalno baviti. Zbog toga je jedan od fokusa Nordeus fondacije upravo razvoj ovakvih programa jer povezuju interesovanja mladih, obrazovanje i tehnologiju.

Izražavanje kreativnosti i stvaranje u Fortnite Creative-u doprinosi razvoju različitih znanja, od tehničkih, poput programiranja, matematike i inženjeringa, pa sve do nauke, umetnosti, dizajna čak i geografije u zavisnosti od interesovanja i ciljeva onoga ko igru razvija.

Mladi se uz pomoć Fortnite Creative-a mogu čak edukovati i o Ciljevima održivog razvoja – inkluziji, zaštiti životne sredine, društvenom razvoju, ekonomiji i turizmu. Više detalja o tome, može se pronaći na sajtu u delu namenjenom za edukaciju.

Gejmlab je prva otvorena, besplatna plaforma za učenje o gejmingu kod nas sa ciljem da bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara. Kroz kurseve, iskustvo stručnjaka, praktičan rad, otvorene izvore informacija, mladi mogu da steknu osnovna znanja o samoj industriji, disciplinama i karijerama u okviru nje. Početna verzija platforme obuhvatila je kurseve o šest ključnih disciplina u gejming industriji uz mnoštvo drugih korisnih informacija i izvora. Svoje znanje i iskustvo sa polaznicima dele stručnjaci Nordeusa i Srpske asocijacije industrije video igara (SGA), a u planu je pridruživanje još gejming kompanija. Prvih šest kurseva razvijeno je u okviru programa Preduzmi ideju, Inicijative Digitalna Srbija, uz podršku USAID-a.

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetencije potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač.

Nordeus fondacija je i inicijator Grupe za obrazovanje, inicijative za izgradnju sistema podrške obrazovanju u Srbiji koju čine: Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija, Dostignuća mladih u Srbiji i Nordeus fondacija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.