Srbija

17.03.2022. 15:19

Nova ekonomija, RTS

Autor: Nova Ekonomija

MMF podržava isplatu 20.000 dinara penzionerima

Ilustracija, lutkice penzioneri sede na novcu Foto: Pixabay

Srbija

17.03.2022. 15:19

MMF podržava odluku vlade Srbije o isplati 20.000 dinara penzionerima u februaru ove godine, kazala je za RTS Šefica Kancelarije MMF-a u Beogradu Julija Ustjugova. MMF ovih dana boravi u drugoj reviziji aranžmana koji Srbija ima sa ovom finansijskom institucijom. To je osmi aranžman u poslednjih 20 godina. 

„Ono što mogu da vam kažem je da je isplata jednokratne pomoći penzionerima odgovarajuća mera u ovom trenutku jer će nadoknaditi penzionerima ono što im je uzela visoka inflacija o kojoj smo razgovarali“, rekla je Ustjugova.

Ovakav stav MMF je u suprotnosti sa gledištem Fiskalnog saveta koji smatra da nova pomoć penzionerima u ovoj godini i  isplata 20.000 dinara u februaru nije efikasna mera socijalne politike.

Ova pomoć od 20.000 dinara će budžet opteretiti za skoro 300 mln evra, a sa onim prethodnim isplatama to je pola milijarde evra vanrednih „pomoći“ za najstarije sugrađane.

Podsećamo, linerna pomoć od 20.000 dinara penzionrima,  četvrta je jednokratna pomoć korisnicima PIO fonda tokom pandemije.

Prvo je u aprilu 2020. godine isplaćeno 4.000 dinara svakom penzioneru, potom u decembru iste godine isplaćeno još po 5.000 dinara, a zatimi po 50 EUR (5.900dinara) u novembru 2021.godine, da bi u februaru ove godine isplaćeno još 20.000 dinara. 

Prema računici Fisklanog saveta, najveći nedostatak ovog pristupa dodele pomoći je što na ovaj način najugroženiji slojevi stanovništva budu izuzeti dok se novac dotira i onima kojima objektivno nije potreban. 

150.000 najstarijih sugrađana ne prima nikakvu penziju

S jedne strane, 100.000-150.000 starih ljudi ne prima nikakvu penzijsku naknadu i oni nisu ni ovog puta kvalifikovani za ovu vrstu pomoći, dok se, s druge strane, jednokratna davanja istovremeno uplaćuju i penzionerima koji imaju solidan materijalni status. 

Planirano je povećanje penzija u 2022. isnosi  5,5 odsto, ali će njega pojesti inflacija jer je rast cena već sada daleko veći i penzioneri neće osetiti to povećanje.

Broj penzionera u Srbiji smanjuje se godišnje 1,5 odsto od 2019. godine zbog čega će rashodi za penzije u budžetu biti manji od planiranih. U odnosu na kraj 2019. i početak pandemije, penziju iz PIO fonda prima 46.000 manje najstarijih sugrađana. 

Veliki nerešen problem su i poljoprivredne penzije. Država je najavila da će velika dugovanja poljoprivrednika za doprinose rešiti do kraja 2021. ali se to nije dogodilo. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.