Vesti iz zemlje

09.10.2013. 09:27

Beta

Autor: Nova Ekonomija

MMF pozitivno ocenio ekonomske mere Vlade Srbije

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocenio predložene mere Vlade za smanjenje subvencija i plata u javnom sektoru, kao i mere za bolju naplatu poreza.
Puna primena mera za strukturne reforme i stabilizaciju javnih finansija Srbije od početka 2014. biće značajan korak u dobrom smeru i signal rešenosti srpskih vlasti da se izbore sa ekonomskim problemima, navodi se u saopštenju nakon posete Misije MMF-a Srbiji od 1. do 7. oktobra.
MMF upozorava da će istovrememo biti potrebno da se donesu i primene dodatne sveobuhvatne i dugotrajne mere da bi se zaustavio rast i počelo smanjenje javnog duga Srbije u narednim godinama. 
„U tom smislu, dostupnost koncesionog finansiranja trebalo bi iskoristiti u punoj meri da bi se smanjili troškovi otplate dugova“, navodi se u saopštenju. 
Ističe se i da su vlasti u Srbiji prepoznale kao hitne prioritete ambicizonu fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme za preokretanje trenda povećanja javnog duga i negovanje održivog rasta i da set predloženih mera ima za cilj da postavi javne finansije na održivu osnovu. 
MMF je ocenio da je ekonomska situacija u Srbiji i dalje „krhka“ i da se u 2013. godini očekuje skroman rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 procenata, što je nešto manje od oktobarske procene o „ekonomskim izgledima u svetu“. 
Privredni rast Srbije u 2013. godini podržaće oporavak poljoprivredne proizvodnje i veći izvoz automobila i drugih proizvoda, navodi se u saopštenju, ali se dodaje da su slabljenje privatne kreditne aktivnosti i pad domaće tražnje usporili ekonomski oporavak. 
Prema oceni MMF-a, deficit konsolidovanog budžeta Srbije biće 7,5 odsto BDP-a u 2013. godini. 
„Inflacija bi trebalo da se smanjuje i vrati u okvir koji planira Narodna banka Srbije (između 2,5 i 5,5 odsto), ali stopa nezaposlenosti od oko 25 odsto se ne smanjuje i ostaje značajan socijalni problem“, navodi MMF. 
Kako ističe MMF, sveobuhvatne strukturne refome trebalo bi da podrže fiskalno prilagođavanje, a potrebni su i koraci za poboljšanje poslovne klime i smanjenje državnog uticaja u ekonomiji da bi se poboljšao priliv investicija, rast privatnog sektora i zapošljavanje. 
MMF je pozdravio početak dugo odlaganog završetka restrukturiranja preduzeća i ocenio da je ohrabrujući plan Vlade Srbije za reforme tržišta rada i poboljšanje poslovne klime. 
„Pravovremene izmene zakona i primena reformi u time oblastima biće od suštinskog značaja. Druge strukturne reforme u penzijskom sistemu, administraciji, zdravstvu i obrazovanju takođe bi trebalo da počnu bez daljeg odlaganja“, naveo je MMF. 
Misija Međunarodnog monetarnog fonda pozdravila je i posvećenost Narodne banke Srbije održavanju ciljanog okvira inflacije i ocenila da je smanjenje restriktivnosti monetarne politike primereno zaustavljeno.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Realan rad – realna plata! nema filozofije!!!
    Rad za džabe je bilo u titovo vreme – radne akcije, mobe itd.
    Pošto ste ukrali privredu, mora rad i da se adekvatno plati – Evropska plata po poslu!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.