Srbija

31.08.2017. 10:11

Autor: Nova Ekonomija

MMF: Sedma revizija aranžmana sa Srbijom je uspešno završena

Srbija

31.08.2017. 10:11

MMF je saopštio da se trogodišnji aranžman iz februara 2015. uspešno sprovodi. Inflacija se drži u ciljanim okvirima, makroekonomski rezultati su dobri, poslovno okruženje je unapređeno, a savetuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi, posebno po pitanju restrukturiranja javnih preduzeća, jačanja poreske administracije…

MMF je doneo odluku o uspešnom završetku sedmog razmatranja rezultata aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije, saopšteno je iz te istitucije.

Ostvareni su dobri makroekonomski rezultati, a realni BDP je danas na višem nivou u odnosu na period pre izbijanja globalne ekonomske krize. Inflacija se kreće u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja, dok je deficit tekućeg računa platnog bilansa značajno smanjen, stoji u saopštenju MMF.

Kako se navodi, odlični rezultati na prihodnoj strani budžeta pružaju podršku fiskalnoj konsolidaciji, što omogućava značajno manje prilagođavanje na rashodnoj strani budžeta. Međutim, dodaju da je neophodna dalja kontrola tekućih rashoda zbog stvaranja prostora za smanjenje nivoa javnog duga kao i za veće kapitalne investicije.

Prema oceni izvršnih direktora MMF, monetarna politika je uspela da čvrsto zadrži inflaciju u ciljanim okvirima.

Stabilnost deviznog kursa uticala je, kako navode, na povećano poverenje na domaćem tržištu i smanjenje uticaja „evroizacije“.

Sprovođenje dogovornih mera u okviru programa doprinelo je otpornosti finansijskog sektora, kažu iz MMF. Taj sektor je, kako su naveli, u znatno boljoj poziciji da podrži privredni rast.

Pored toga, istakli su da je potrebno nastaviti s naporima u rešavanju problematičnih kredita, kao i ubrzati reforme u finansijskim institucijama sa većinskim državnim vlasništvom.

Odbor izvršnih direktora MMF-a konstatovao je da je poslovno okruženje u Srbiji unapređeno.

Preporučuje se dalji napredak u sprovođenju strukturnih reformi, a od posebnog značaja je modernizacija obrazovanja, jačanje poreske administracije i restrukturiranje javnih preduzeća.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.