Vesti iz zemlje

04.05.2022. 02:47

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Mnogi dobavljači nisu isporučili nove fiskalne kase

Foto: Nova ekonomija

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ocenjuje da je, od 1. maja otkad za privrednike važi zakonska obaveza da uvedu nove fiskalne kase, stanje na terenu haotično jer mnogi dobavljači ne mogu još da isporuče fiskalne uređaje i privrednici kojima kasni isporuka kucaju na starim kasama. Nije bilo dovoljno vremena da sistem priključe na e – kase u predviđenom roku.

„Zato je potrebno produžiti rokove i rešiti tehničke probleme“, poručuje Mia Amon iz Udruženja Zaštinik privrednika i preduzetnika Srbije. 

U saopštenju tog Udruženja se navodi da smatraju skandaloznim da se legalno registrovanim privrednicima preti kaznenim merama kad Ministarstvo finansija dobro zna da još uvek ima mnogo tehničkih problema i da mnogi dobavljači ne mogu da isporuče uređaje i prikače sisteme u predviđenim rokovima što znači da potrebni prelazni rokovi nisu dobro izračunati. 

„S obzirom na to da se iz slučaja pijačnih prodavaca može zaključiti da je nadležnost za Zakon o fiskalizaciji sa Ministarstva finansija prešla na Predsedništvo, tražimo da se hitno odgovori na naš dopis i da se primena zakona odloži do rešenja mnogobrojnih tehničkih problema sa kojima se privrednici suočavaju dok se službenici Ministarstva finansija i Poreske uprave (koji su plaćeni da obezbede neometano poslovanje za privredu) ponašaju neprofesionalno i izdaju neprimerena saopštenja usmerena ka legalno registrovanim privrednicima koji svojim radom svakodnevno pune budžet“, navodi se u saoptenju tog Udruženja. 

FOTO: Nova ekonomija

NOVE FISKALNE KASE DOLAZE U NEZGODNO VREME

Udruženje očekuje i da se Ministrastvo privrede kao resorno ministrastvo hitno uključi u rešavanje nastalih problema u cilju obezbeđivanja neometanog rada domaćoj privredi i da se odgovori na pitanja:

  • Za šta privreda plaća ogromnu administraciju u okviru Ministarstva finansija kad ne dobija adekvatnu uslugu?
  • Ko će nadoknaditi štetu privrednicima tamo gde sistem ne funkcioniše? Operateri? Uprava Carina zbog kasa zaglavljenih na carini? Ministarstvo finansija koje pravi štetu priverdnicima i budžetu?
  • Gde je odgovornost državnog aparata?
  • Da li je ulica jedina vrsta dijaloga sa državnom upravom?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.