Vesti iz zemlje

21.01.2015. 15:58

Beta

Autor: Nova Ekonomija

MOR: Blagi pad nezaposlenosti u Srbiji

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je prošle godine bila 22,2 odsto, a ove godine bi trebalo da padne na 21,5 odsto, predviđanja su Međunarodne organizacije rada.
Prema prognozama koje je MOR objavio uz izveštaj o izgledima u svetu u oblasti nezaposlenosti, trend blagog pada stope nezaposlenosti u Srbiji će se nastaviti i u sledeće četiri godine, piše danas portal EurAktiv Srbija.
U 2016. godini, kako je procenjeno, stopa nezaposlenosti u Srbiji će pasti na 19,96 odsto, u 2017. godine na 18,96 odsto, u 2018. na 18,24 odsto, da bi 2019. iznosila 17,7 odsto. 
U izveštaju se konstatuje da neke zemlje centralne i istočne Evrope koje nisu članice EU, i zemlje Zajednice nezavisnih država, imaju vrlo visoku stopu nezaposlenosti, posebno zemlje na Balkanu. 
Pored Srbije navodi se primer BiH i Makedonije u kojima je stopa nezaposlenosti u 2014. bila po 27,9 odsto. 
U BiH bi stopa nezaposlenosti trebalo da se u ovoj godini neznatno smanji na 27,5 odsto a u Makedoniji da se čak poveća na 28,16 odsto, da bi se u obe zemlje smanjila u 2019. godine i to na 25,79 odsto u Bosni i Hercegovini i 27,95 odsto u Makedoniji. 
Na Zapadnom Balkanu najnižu stopu nezaposlenosti su u 2014. imale Hrvatska (16,7 odsto) i Crna Gora (19 odsto). Stopa nezaposelnosti u ovoj godini u Hrvatskoj će ostati nepromenjena, dok će se u Crnoj Gori smanjiti na 18,76 odsto, predviđanja su MOR-a. 
U 2019. trebalo bi da stopa nezaposlenosti padne na 15,4 odsto u Hrvatskoj i 17,9 odsto u Crnoj Gori, navela je ta agencija UN za rad na svom sajtu. 
Prema nedavno objavljenom izveštaju MOR-a o nezaposlenosti, broj nezaposlenih u svetu će se povećati za najmanje 11 miliona u narednih pet godina, na 219 milion ljudi, a nejednakosti će se produbiti. 
U svetu je 2014. godine bilo nezaposleno 201 milion ljudi, što je 31 milion više u odnosu na period pre početka svetske ekonomske krize, 
navodi se u izveštaju. 
Dodaje se da će, ako se uzme u obzir dolazak novih mladih na tržište rada, biti potrebno da se u narednih pet godina otvori 280 miliona radnih mesta kako bi se premostio jaz između ponude i potražnje na tržištu rada, koji je stvorila kriza. 
Žene, kao i mladi u dobi između 15. i 24. godine, posebno su pogođeni krizom, naveo je MOR i upozorio da je društvena nestabilnost posebno izražena u zemljama i regionima u kojima je visoka stopa nezaposlenosti među mladima. 
Prema izveštaju, razlike u prihodima nastaviće da se povećavaju pa će 10 odsto najbogatijih raspolagati sa 30 do 40 odsto ukupnih prihoda, dok će 10 odsto najsiromašnijih imati između dva i sedam odsto prihoda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.