Vesti iz zemlje

06.04.2015. 21:56

B92

Autor: Nova Ekonomija

Možda ipak neće biti otpuštanja u javnom sektoru?

Odluka o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru mogla bi da bude odložena nakon pozitivnih ishoda u budžetu, kaže ministarka Kori Udovički.
Iako se o rezovima u državnoj upravi govori godinama, a iz aktuelne vlasti se moglo čuti da je rok za neke odluke april, ministarka je u Kažiprstu rekla da to nije suština.
„Velika je šteta što je fokus na pogrešnoj strani. Pozitivan ishod u budžetu daje mi priliku da skrenem pažnju da nije suština u otpuštanju, već u stvaranju efikasnije, jeftinije uprave“, kaže ona.
Na pitanje da li će javnost nešto više znati do kraja meseca i da li višak u budžetu znači manje otpuštanja, ona kaže: 
„Idemo po planu, ali želimo da analiziramo prvo tromesečje i budžetske rezultate, da vidimo koliko možemo da odložimo pitanje broja ljudi i da fokus bude smanjenje troškova. Nadam se da višak u budžetu znači manje otpuštanja, ali ne smem još to tako da kažem, jer o tome moramo da razgovaramo na vladi“, rekla je ministarka Udovički. 
Kako je rekla, ceo proces predugo traje jer je ranije malo rađeno na tom polju i nisu stvarani kapaciteti da se sve prebroji i precizira. 
„Pre ili kasnije moraće da se smanjuje broj, ali veći problem od viška jeste reorganizacija“, rekla je Kori Udovički. 
Ministarka je navela da postoji i analiza državnih institucija i agencija i navela da je i tu pitanje organizacije ključno. 
„Nemamo mi višak agencija u smislu funkcija, ali ima problema u preklapanjima. Nema tu mnogo slučajeva u kojima bismo mogli da kažemo ‘ovo zaboravi, zatvori i šalji kući’. Trenutno imamo pregled situacije, a potrebna je dubinska analiza kako bismo imali potpuno čistu sliku“, rekla je ona. 
Na pitanje kada će predlog racionalizacije stići do parlamenta, ona je rekla da će „nešto biti spremno u aprilu“, a da se nada da će situacija sa budžetom omogućiti vremena za još preciznija rešenja. 
„Godinu dana se govori o tome, a ja svaki put kažem da su racionalizacija i reorganizacija proces. Ništa ne krijemo“, rekla je ona. 
Dodala je i da se radi na zakonu o platama koji će obezbediti da sve bude jasno, jednostavno i uporedivo. 
Kako je objasnila, kuća „Prajs Voterhaus Kupers“ trenutno „snima“ 50 referentnih mesta u državnoj upravi, posle čega će se uporediti koliko na tim mestima zarađuje u privredi, a zatim će se u odnosu na ta mesta određivati ostale plate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Za Notr Dam ima novca a za zdravlje stanovnistva nema? Bogati ce piti zdravu flasiranu a siromasnima zdravlje ne treba ?! Kada je EU brinula o nama samo nam se smrt smesila ! U EU standard je daleko veci i pije se flasirana voda a ovakva se koristi kao tehnicka , MONSTRUMI ! Sa avionima nas zaprasujete otrovima svakodnevno, uvodite GMO seme i hranu ! Pa sta ste vi ? Jeste li deo ovog naroda ili u sluzbi neprijatelja Srbskog roda ?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.