Vesti iz zemlje

02.02.2019. 11:02

TV Prva

Autor: Nacionalna akademija za javnu upravu

Može li se uštediti struja uključivanjem veš mašine tokom jeftine tarife

Kada se tačno pali crvena lampica za jeftiniju struju? Ono je što mnoge od nas zanima.
Da li kućni aparati troše struju i kada su isključeni? Da li ste i vi jutros ustali ranom zorom da upalite mašinu za veš? Ili da spremite ručak? Da li se snalazite na razne načine da iskoristite jeftiniju struju i uštedite?
Ali, iako uvek traje osam sati, jeftina struja ne počinje svuda u isto vreme. Crvena lampica na brojilima najpre se pali u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa i traje do 6 časova ujutru. 
Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, do 7 časova. A na području Beograda od ponoći do 8 časova. 
Međutim, šta se dešava kada se crvena lampica za jeftinu struju uopšte ne upali? 
Jer i takav scenario je moguć – lampica jednostavno pregori. Ili je merni uređaj u kvaru, pa stižu veći računi. 
„Korisnik je dužan da bez odlaganja obavesti operatora sistema o svim smetnjama ili oštećenjima na mernim uređajima, najkasnije u roku od tri dana. Operator sistema je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri radna dana preduzme hitne mere za otklanjanje oštećenja. Ukoliko je uređaj u vlasništvu Operatora distributivnog sistema, zamena neispravnog uređaja vrši se besplatno“, kažu iz EPS. 
I kada već pričamo o potrošnji, valja pomenuti – vaši kućni aparati vode tajni život i kada su isključeni. Punjač za telefon, digitalni TV prijemnik, kompjuteri – uređaji koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja. 
„S tim što je to zanemarljivo s aspekta potrošnje, dakle, u prevodu ako sve uređaje, sve punjače, sva napajanja stalno držite uključenim, to će se vrlo malo odraziti na vaš račun za električnu energiju, može biti u izvesnoj meri značajno sa aspekta zagrevanja tih uređaja, dakle usled tih gubitaka malih koji postoje u njima, oni se zagrevaju i njihov životni vek se možda u izvesnoj meri skraćuje“, kaže Bogdan Brković, asistent na ETF. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.