Na prostoru TE "Kolubara B" u planu solarna elektrana

Pixabay

Na prostoru Termoelektrane "Kolubara B" bi mogla da se gradi solarna elektrana, jer je Javno preduzeće Elektriprivreda Srbije raspisalo tender za istraživanje lokacije za tu namenu i izradu investiciono-tehničke dokumentacije.

Procenjena vrednost javne nabavke nije navedena, a zainteresovani privredni subjekti na tender mogu da se jave do 23. novembra.

Naručilac navodi da je, u cilju izgradnje solarne elektrane izvršeno razmatranje slobodnih prostora za tu namenu.

Prvi slobodan prostor za solarnu elektranu bio bi na postojećim objektima, odnosno na površinama na krovovovima i magacinima i radionicama. 

Drugi slobodan prostor, kako navodi naručilac, je zemljište, što bi podrazumevalo izgradnju u dve faze.  Faza jedan se odnosi na stočni deo slobodne lokacije TE "Кolubara B" na kojoj nema skladištene opreme, površine oko 35 hekatara. Druga faza se odnosi na ostale slobodne površine nakon završetka izgradnje bloka ili izmeštanja skladištene opreme.

Termo-elektrana Kolubara B: Energetska jabuka razdora

EPS navodi da je zbog obima posla koji će biti poveren izabranom obrađivaču, prioritetna usluga Solarne elektrane na postojećim objektima.

"Obrađivač je dužan da u što kraćem roku izvrši celokupnu uslugu ako bi korisnik usluga mogao da raspiše nabavku za izgradnju SE na krovovima svojih objekata u okviru TE  Kolubara B",  navodi se u dokumentaciji. 

Srbija u ralјama energetske politike EU, ili zašto plaćamo karbonske kvote

Osnovni cilj izrade tehničke dokumentacije je da se definišu uslovi za izvođenje radova i izradu tehničke dokumentacije solarne elektrane sa optimalno instalisanom snagom, kao i da se obezbedi dovoljan nivo podataka na osnovu kojih se može sačiniti tenderska dokumentacija koja će obezbeđivati adekvatan izbor opreme i ponuđača za izgradnju postrojenja.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.