Vesti iz zemlje

12.08.2014. 12:40

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Na šta je u Srbiji trošen novac Hipo banke?

Dve trećine novca za kupovinu nekretnina u Srbiji, koje su od Hipo banke uzeli austrijsko- srpski investitori, nikada nije dospelo tamo.
To piše bečki dnevnik Prese, navodeći da su austrijsko-srpski investitori pod kiparskom firmom „Enthusa Ltd.“uzeli 2006. za kupovinu 145 hektara uz autoput Beograd-Zagreb, samo četiri kilometara od beogradskog aerodroma, kredit od 18,88 miliona evra kod Hipo Alpe Adria banke u Klagenfurtu.
Među investitorima su nekadašnji menadžeri Rajfajzenbank internacional (RBI) Herbert Stepić i Martis Švedler. Osam godina kasnije Hipo nije videla povratak niti jednog jedinog evra, naglašava Prese, čija istraga u Srbiji je pokazala da su investitori samo mali deo tih sredstava iskoristili za kupovinu zemljišta. 
„Konkreno je svega 31 odsto dato na kupovinu zemljišta, kako proizilazi iz srpskih dokumenata u koje je list imao uvid. Ostale dve trećine, 12 miliona evra, su, suprotno svrsi kredita, transferisani u of-šor zemlje ili korišćene za povratak kredita kod Rajfajzenbanke u visini od milion evra. Svota od 2,2 miliona evra prebačena je na privatni račun Miloša Cicmila (vlasnika beogradskog hotela „Evropa“), odakle su potom nestala“, tvrdi Prese. 
Zvanično je Hipo banka potvrdila samo da se slučaj kredita „Enthusa“ istražuje uz pomoć advokata „prekogranično“. O detaljima portparol Hipo banke Nikola Donih nije želeo da govori uz napomenu da dosadašnja saznanja ne želi javno da komnetariše. 
Jedan neimenovani izvor u Hipo banci kaže da istrage daju povod za zaključak da je bilo transfera na of-šor i strane račune, piše list. Takođe nezvanično je potvrdjeno da „Enthusa“ Hipo banci ne duguje samo 19 miliona evra, već sa kamatama dug iznosi 25 miliona evra. 
Stepić je, u međuvremenu, istupio iz firme „Enthusa“, a i ranije nije držao direktno udeo u tom preduzeći, već preko kiparskog „Forceteh-a“, čiji je bio 50-odsto vlasnik. Druga polovina „Enthusa“ bila je u vlasništvu srpske „Eki Properties“, iza koje su stajali, naglašava Prese, nekadašnji ministar privatizacije Srbije Aleksandar Vlahović, kao i Danko Đunić. 
Prese ukazuje da vlasnici „Eki Properties“ nisu poznati Hipo banci samo iz ovog slučaja, već drže i 50 odsto „Euro Mall GmbH“, koja je uzela kredit u dvocifrenoj milionskoj visini. 
Što se tiče „Enthusa“ upada u oči, naglašava Prese, što je od kupljenih 145 hektara zemljišta u Srbiji samo oko 70 odsto uknjiženo, a i teška promena u građevinsko zemljište u toku je od pre dve godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.