Srbija

12.05.2023. 15:55

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Nacionalna asocijacija za oružje: Predloženi moratorijum ugrožava 8.000 zaposlenih

Pixabay

Srbija

12.05.2023. 15:55

Nacionalna asocijacija za oružje Srbije (NAOS) poručila je da se protivi moratorijimu na izdavanje odobrenja za nabavku oružja i oružnih listova za nabavljeno oružje u trajanju od dve godine, koje je nakon dva masovna ubistva predložila Vlada Srbije.

NAOS ocenjuje da je izuzetno važno da se u radnu grupu za izradu zakona uključe predstavnici lovaca, strelaca i drugih stručnih ljudi, kako bi se došlo do regulativa koje su istovremeno i sprovodljive u praksi i prihvatljive za građanje i državu.

„Sprovođenjem te mere (moratorijuma) dovodi u pitanje egzistencija preko 8.000 zaposlenih lica i preko 35.000 članova njihovih porodica, devastiralo bi se lovstvo u Srbiji, kao i streljački sportovi (koji su inače najtrofejniji sport u Srbiji)“, navodi se u dopisu objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici.

Dopis je, kako se vidi, upućen državnim organima (Predsedniku Republike, premijerki, Ministarsvu unutrašnjih poslova, ministartsvima odbrane, privrede i finansija, kao i Bezbednosno informativnoj agenciji – BIA).

Sprovođenjem moratorijuma, kako piše u dopisu, direktno se ugrožava preko 170 privrednika i preduzetnika koji se bave prometom oružja, municije, i prateće lovačke i sportske opreme.

„Samo trgovci su u 2022. godini imali promet od preko tri milijarde dinara od čega su u državni budžet uplatili preko 600 miliona dinara. Pomenuti privrednici imaju velike količine robe, redovno plaćaju doprinose za zaposlene, održavanje poslovnih objekata“,  navodi NAOS.

Dodaje se da „prestankom prodaje oružja prestaje i prodaja muniicije i opreme što neminovno vodi zatvoranju firmi“.

„U takvom scenariju lovci ne bi imali gde da se snabdevaju i indirektno se utiče na devastaciju lovstva. Sportski strelci ne bi imali gde da se snabdevaju, pa bismo bespovratno devastirali i streljački sprot. Osim proizvođača i privrednika koji se nave prometom oružja ne treba zaboraviti ni kooprerante, strelišta, lovačka udruženja, lovočuvare. Sa članovima porodica ovih lica, preko 40.000 ljudi bi osetilo značajne finansijske posledice“, piše u dopisu.

Članovi Vlade Srbije usvojili su prošle nedelje nekoliko mera koje su usmerene na pooštravanje propisa i zakona koji se tiču tiču nabavljanja, držanja, nošenja i rukovanja oružjem.

Mere je prethodno objavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, nakon masovnih ubistava u Mladenovcu i u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

U zaključku Vlade koji je objavljen u Službenom glasniku se nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da hitno pripremi izmene i dopune Zakona o oružju i municiji kojima bi se pooštrili uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja. Za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove predvideti obavezan otkup oružja, sve s ciljem da se broj kratkog vatrenog oružja u posedu pravnih i fizičkih lica smanji za 90 odsto.

Izmenama Zakona o oružju i municiji predvideti provere, na šest meseci i godinu dana, lica kojima je dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatriskih i psiholoških pregleda i obavezan test na psihoaktivne supstance, piše u zaključku.

„Nalaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova da razmotri potrebu pooštravanja uslova za posedovanje lovačkog oružja. Nalaže se Ministarstvu unutrašnjih poslova da, pored mere moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja (odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i dr.), preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem da se obezbedi moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja, na dve godine“, piše, između ostalog, u zaključku Vlade.

NAOS navodi da je aktuelni Zakon o oružju i municiji „dovoljno strog i restriktivan“, kao i Pravilnik o zdravstvenim uslovima fizičkih lica za držanje i nošenje oružja, te da je uvođenje lekarske kontrole na svakih šest meseci, odnosno godinu dana isuviše „drastična i skupa mera“ za vlasnike oružja.

NAOS navodi da je spreman da sa svojim stručnim članovima uzme učešće u radu na izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji i da očekuje poziv MUP-a za učešće.

„Zakon o oružju i municiji mora biti jasan, precizan i moderan, i što je navažnije sprovodljiv u praksi i to pre svega na korist državi Srbiji, njenim građanima, kao i svim firmama iz ove oblasti. Verujemo da bi takav zakon olakšao rad i zaposlenima u policiji i smanjio napetosti i nezadovoljstva koja su nastala zbog primene prethodnih veoma loših rešenja“, piše u tom dopisu.

NAOS je naveo i da po broju registrovanog oružja u vlasništvu građana, Srbija spada u „manje naoružane države“. „Razoružanjem građana slabi se odbrambena moć zemlje. Razoružanje može imati i negativan – kontraefekat – neminonvno povećanje ilegalnog oružja, a samim tim i kriminala“.

Ta asocijacija je, između ostalog, iznela podatak da imaoci oružja plaćaju porez na držanje oružja za ličnu bezbednost i da u svetu samo Republika Srbija i Republika Srpska imaju tu vrstu preza, te da se u državni budžet uplati godišnje više od 600 miliona tog poreza.

U dopisu koje potpisuje predsednik NAOS-a Goran Bojović se navodi da dopis predstavlja zajedničke i usaglašene stavove NAOS-a, Lovačkog saveza Srbije, Saveza za praktično streljaštvo Srbije, Saveza za dalekometno streljaštvo Srbije, Streljačkog saveza za leteće mete Srbije.

Zamena oružnih listova: Složen, nejasan i skup proces

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.