Vesti iz zemlje

29.06.2023. 13:28

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Najuspešnije gnežđenje orlova krstaša u poslednjih sedam godina

Foto: Pixabay

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da je ovogodišnja sezona gnežđenja orlova krstaša (Aquila heliaca) najuspešnija od 2016. godine. Od osam zabeleženih parova koje je to društvo pratilo tokom sezone, četiri para je uspešno izvelo sedam mladih jedinki.

To društvo podseća da je 2016. godine u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par ove kritično ugrožene i strogo zaštićene ptice

Kasnije, tokom proleća 2020. godine, na severu Banata im se pridružila još dva para.

„Takva brojnost se održala do 2022. godine, kada je zabeleženo pet parova. Međutim, već ove godine brojnost je porasla na osam parova, što je svojevrsni rekord u oporavku ove vrste. Dodatno, treba imati u vidu i određen broj mladih, još uvek nezrelih jedinki koji kruže nad Vojvodinom, a za koje u narednim godinama možemo očekivati da se upare i ostave potomstvo“.

Parovi čije gnežđenje ove godine nije bilo uspešno su uglavnom mladi i nedovoljno iskusni, te su usled uznemiravanja ljudskom aktivnošću napustili svoja gnezda za koja su odabrali previše prometne lokacije pored staza.

ORLOVI GRADE OGROMNA GNEZDA

„Veliki problem predstavlja i nedostatak dovoljno velikog i snažnog drveća, sposobnog da izdrži masivno gnezdo ovih impozantnih grabljivica, što potvrđuje i jedno obrušeno gnezdo. Primorani, većina krstaša postavlja svoja gnezda na klonskim topolama koje nisu stabilne poput nedostajućih hrastova, brestova, jasenova, prirodnih belih topola“, piše u saopštenju.

Jedno od najvlažnijih proleća, sa čestim i obilnim padavinama, jednako je otežalo gnežđenje krstašima kao i terenski rad predanom timu više od 20 ornitologa koji su stalno ili povremeno obilazili krstaše.

Svi novoformirani parovi nalaze se na potezu od Novog Kneževca do Novog Bečeja, duž Tise, gde su pronašli odgovarajući količinu svoje hrane: tekunice, hrčkove, gačce, golubove, sive vrane, oporavljenu populaciju zečeva, a u nekoliko gnezda primećne su i lasice.

Među iskusnijim i uspešnim parovima, tri imaju po dva mladunca u svojim gnezdima.

Bora i Eržika, kako su nazvani krstaši iz jedinog preostalog para 2016. godine, mada su položili tri jaja, ove sezone uspešno su izveli jednog mladunca koji je obeležen metalnim i plastičnim prstenovima kao i satelitskom telemetrijom za praćenje.

Nakon što je na osnovu veličine utvrđeno da je u pitanju mužjak, dobio je i ime Joca, po autoru emisije „Sasvim prirodno“, Jovanu Memedoviću, koji je sa svojim timom u kontinuitetu ispratio i kamerom zabeležio ovu gnezdeću sezonu, kažu u Društvu za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.